Gå til hovedindhold

Hvordan takler man sin arbejdssituation

Spørgsmål

Jeg er interesseret i at høre lidt om, hvordan man takler sin arbejdssituation hen af vejen, efterhånden som man synes, at det bliver en større og større udfordring. Jeg er i dag ansat 30 timer om ugen, og har i perioder en del overarbejde. Jeg har et forholdsvist stillesiddende arbejde. Min arbejdsplads er positiv og imødekommende og meget fleksibel i forhold til min sygdom, men faktum er at de har en forventning om, at jeg klarer arbejdet uagtet, at jeg har nogle udfordringer. Hvis jeg er syg eller har ferie eller fravær på grund af læge og andet, forventes det at jeg lægger timerne på andre tidspunkter.

For 2 år siden valgte jeg at reducere min arbejdstid fra 37 timer til 30 timer, da jeg simpelthen ikke kunne holde til kl. 16.00 hver dag. I dag går det mest af min tilværelse med at passe mit arbejde, og jeg er meget glad for mit arbejde. Men det betyder, at jeg har rigtig svært ved at finde energi til noget andet, og det gør måske nok, at tilværelsen bliver en anelse langtrukken. Jeg ligger typisk i min seng inden kl. 20, for så er der ikke mere energi. Hvad gør andre? Skal jeg blot leve med det?

Hvis jeg skal sætte min arbejdstid yderligere ned, kan jeg jo simpelthen ikke nå at udføre det arbejde jeg skal. I forvejen overarbejder jeg pænt meget i perioder for at indhente det tabte, når jeg er fraværende. Hvordan gør jeg i forhold til det økonomiske aspekt. Hvis jeg sætter min arbejdstid ned, som jeg allerede har gjort en gang, så koster det mig jo en del i indtægt, og jeg har selvfølgelig som andre, regninger der skal betales. Jeg har samtidig her i sommer fået stærkt nedsat syn på højre øje, hvilket jeg har fået at vide er en permanent skade efter et attack. Det bevirker at jeg har svært ved rent fysisk at se min skærm, og dermed foretage de opgaver jeg skal. Det tager længere tid og jeg bliver endnu hurtigere træt. Hvad vil I anbefale, at jeg gør i den pågældende situation?

Svar

Jeg forstår på dit spørgsmål, at du ikke tidligere har været i kontakt med Scleroseforeningen eller en af vores socialrådgivere. Jeg går ud fra, at du kender muligheden?

Det, som jeg først vil pege på, er muligheden for en aftale efter sygedagpengelovens § 56, som giver arbejdsgiver mulighed for sygedagpengerefusion fra 1. fraværsdag. Du kan læse mere om denne mulighed - dels på Scleroseforeningens hjemmeside under Lovgivningen, men også generelt på Internettet.

Du kunne evt. også kontakte dit faglige forbund vedrørende de sociale kapitler i overenskomsten. Hvorvidt du/din arbejdsplads kan gøre brug af mulighederne for personlig assistance, kan jeg ikke lige vurdere, men i givet fald kan du også læse yderligere om denne mulighed via Nettet.

Jeg går ud fra, at du har MUS samtaler på din arbejdsplads. Måske kunne det også være relevant at kontakte kommunens Jobcenter med henblik på en samtale med en fastholdelseskonsulent. Der kan være og er muligheder for løsning af problematikken, og det handler ikke kun om, at du for egen regning nedsætter din arbejdstid. Overvej derfor mulighederne - og som nævnt kan du også kontakte vores socialrådgiver i det område, hvor du bor. Kontakt får du ved at ringe til Scleroseforeningen, der vil oplyse dig nærmere.