Gå til hovedindhold

Hvordan virker Ocrevus

Spørgsmål

Kan I ikke forklare det med b-celler og t-celler i forhold til immunforsvar, og hvad Ocrevus går ind og nedbryder? Hvad det gør ved immuneforsvaret, og hvad godt det gør for at nedbryde sclerosen?

Svar

Hvis du vil forstå immunsystemetes celler og deres funktion på et mere overordnet plan, er du godt hjulpet ved at læse om det i patienthåndbogen Immunsystemet.

Hvis man ser mere specifikt på Ocrevusbehandling af MS, virker medicinen på den måde, at den dræber alle tilgængelige B-celler i immunsystemet. Behandlingen rammer dog kun B-celler i et særligt stadie af deres udvikling, hvor de er aktive i at orkestrere det autoimmune MS angreb mod central-nervesystemet (CNS) i samarbejde med T-cellerne.

Forskning har vist, at B-cellen, ud over rollen som antistof producerende celle - som beskytter mod virus og bakterier - også har en afgørende funktion i, at aktivere og programmere T-cellerne til at angribe CNS. Hvis B-cellerne fjernes i dette særlige stadie af deres udvikling, vil sygdommen ikke kunne programmeres, og det autoimmune angreb vil neutraliseres.

Andre stadier af B-celler bevares, og B-celler udvikles fortsat i knoglemarven, hvilket er nødvendigt, da man ikke kan undvære disse celler. Det betyder dog, at man skal have behandling med Ocrevus hver 6. måned, for fortsat at sikre, at de aktive B-celler er væk. På den måde holdes sygdommen i ro og giver kroppen fred til at hele op efter tidligere attakker.