Gå til hovedindhold

Hvorfor er der ikke flere der får stamceller

Spørgsmål

Her 2 år efter min stamcellebehandling er jeg glad for, at jeg fik den. Den har til tider været hård, men jeg har følt mig tryg hele vejen takket være læger, sygeplejersker og neurolog. Hvis jeg var rimelig ny med MS, ville jeg overveje denne behandling, inden der kommer for mange attaks/mén. Nogle gange undre jeg mig over, hvorfor stamcellebehandlingen/HSCT ikke bliver tilbudt til flere - velvidende det kan være en stor beslutning at tage.

Hvor mange har nu fået stamcellebehandling i Danmark, og ser den stadig effektiv ud?

Svar

Jeg kan forstå, at du har fået en blodstamcellebehandling, hvor man efter en intens kemoterapi, fjerner de skadelige immunceller, som forsager sclerose, og derefter får sine egne "raske" blodstamceller tilbage.  På den måde søger man at "normalisere" immunsystemet, så risikoen for at få aktivitet i sclerosen (inflammation) minimeres.

Blodstamcellebehandling er forbundet med betydelig risiko for alvorlige bivirkninger og anbefales derfor først, når konventionelle medicinske behandlinger har fejlet. Flere videnskabelige undersøgelser har vist, at det er yngre og mindre invaliderede mennesker med sclerose, i starten af et sygdomsforløb, som får mest succes ud af en blodstamcellebehandling, og at behandlingen er forbundet med risici hos ældre personer med mere langvarig og fremskreden sygdom. Blodstamcellebehandling kan ikke reparere de kroniske skader, der allerede er sket, så behandlingen kan ikke hjælpe personer med fremskreden progressiv sygdom, som ikke har tegn på aktiv inflammation. Derfor vil man for den enkelte patient opveje fordele og risici, når man overvejer blodstamcellebehandling.

Der er i alt gennemført 28 blodstamcellebehandlinger i Danmark indtil nu. Resultatet af disse behandlinger vil blive gjort op i løbet af i år.