Gå til hovedindhold

Hvorfor får min søn ikke en MR skanning

Spørgsmål

Er der nogle symptomer for børn med sclerose og i så fald, hvilke symptomer er der?

Min søn på 8 år har de sidste par år haft smerter i primært ben men også arme. Han blev derfor uredt for børnegigt, hvilket han ikke havde. Sygehuset snakkede om at han kunne have sclerose, hvilket det meste af hans fars familie også har. Det blev dog henlagt, uden at min søn blev undersøgt for det, og lægen informerede os om, at det bare var psykologisk, da man som person med sclerose ikke kunne have ondt hele tiden med varieret styrke i flere måneder.

Det er dog ikke bare smerter min søn kæmper med, for til tider bliver hans ene ben meget tungt, og det følger ikke rigtig med, når han går, hvilket gør at han bliver usikker og tung på benene samt en form for halten. Det samme kan ske med den ene arm, den bliver tung, og han kan ikke løfte den og ej heller holde godt fast på noget. Det er i perioder at disse symptomer kommer, og jo ældre han bliver jo værre bliver det - og nu i længerevarende perioder. Denne gang har det stået på siden december, og det er hver dag dog variere smerterne i løbet af dagen og fra dag til dag.

Min søn er gået fra at være en meget aktiv dreng til at være en meget træt dreng, hvilket også påvirker hans skolegang, hvor han er blevet dårligere, og til tider oplever han, at bogstaverne flyver rundt, og at det er svært at holde på blyanten. Sygehuset vil ikke udrede ham for sclerose, og derfor har jeg også et spørgsmål til. Er det muligt selv at få ham MR-scannet, og er det overhovedet muligt at kunne se det på en MR-scanning, når han kun er 8 år gammel? Eller skal vi søge en anden læge? Hvad er jeres råd, at vi gør nu og fremad rettet? Vi ved jo ikke, om det er sclerose.

Svar

Først skal jeg sige, at sclerose er meget sjældent hos børn under 10 år, og kun registreret få gange her i landet indenfor de sidste 20 år. Sclerose hos børn viser sig stort set med samme symptomer, som hos voksne. Det vil sige, at føleforstyrrelser og synssløring er de hyppigste symptomer, og dernæst kommer lammelser og problemer med at styre arme og/eller ben. Mange sygdomme kan give lignende symptomer, hvorfor der er særlige observationer ved den lægelige undersøgelse, man lægger til grund for, om man skal udrede for sclerose. I den sammenhæng, må du have tillid til, at de børnelæger, som undersøger din søn, åbenbart ikke har fundet tegn på sclerose.

MR skanning kan købes på privathospitaler, men kræver fuld kooperation fra patienten der undersøges. Der er snæver plads i en MR skanner, og de fleste børn under 10 år har svært ved at klare undersøgelsen uden bedøvelse, hvilket i praksis begrænser muligheden, da udgifter til anæstesilæge og personele er meget kostbart. At foretage MR skanning på mindre børn uden god grund, kan også være problematisk udfra et lægefagligt synspunkt. Jeg kan desværre ikke herfra vurdere, om din søns symptomer kræver denne undersøgelse. Når alt dette er sagt, skal det også siges, at sclerose ses tydeligt på MR hos børn i alle aldre.