Gå til hovedindhold

Hvorfor opstår der inflammation

Spørgsmål

Jeg kan ikke helt forstå sygdommens formodede årsag og sammenhæng. Er det inflammationen der skader myelinskederne og axonerne, og i så fald hvorfor opstår der inflammation? Eller skal inflammationen forstås som følge af T-cellernes autoimmune angreb på myelinskederne, og hvis ja vil det så sige, at det adaptive immunsystem først bliver aktiveret og derefter det innate? Og hvad er plaks - jeg ved at axonernes myelinskeder bliver ødelagt, men hvordan fører det til plaks?

Svar

Der er ingen der på nuværende tidspunkt, kan svare på dit spørgsmål, da årsagen til MS ikke er fundet. En af de fremherskende antagelser er dog, at immunforsvaret tager fejl af virus, som man tidligere i livet har reageret imod, og myelinet, som isolerer nervefibrene i central-nervesystemet. Dette kan ske, fordi overfladen på bestemte vira (f.eks. kyssesyge - Ebstein-Barr virus, også kaldet human herpesvirus - 4), til forveksling ligner overfladen på en af myelinets vigtigste bestanddele, myelin basic protein (MBP). På denne måde forveksles fremmed virus med en vigtig bestanddel af nervesystemet (molecular mimicry), og alle facetter af immunsystemet kan aktiveres mod en selv (autoimmun reaktion). Denne hypotese kan dog ikke stå alene, da en række genetiske og miljømæssige faktorer også skal være til stede, før man eventuelt udvikler MS.

Området i centralnervesystemet hvor den autoimmune reaktion udvikles kaldes et plak, hvor der findes infiltration af immunsystemets celler, nedbrydning af myelin og arvævsdannelse.