Gå til hovedindhold

Hvorvidt har sclerose betydning for banklån?

Spørgsmål

Jeg har diagnosen dissemineret sclerose. Jeg er afdelingschef, har flex ordning og arbejder 15 timer om ugen. Jeg er i behandling med Aubagio.

Min mand og jeg er i gang med at bygge et hus. Vores bank har godkendt vores byggeplaner og sagt ja til vores lån. Det eneste vi mangler er en livsforsikring til mig, som banken kræver inden lånet frigives. Når jeg skal udfylde de nødvendige papirer til forsikringen, bliver jeg spurgt om min sundhedstilstand.

Har I erfaring med noget lignende? Hvorvidt kan min diagnose bidrage til, at banken måske ændrer sin mening, når de hører om min sclerose? Er sclerosen en diagnose, som gør, at bankerne ikke længere vil godkende det lovede banklån?

Svar

Banken er berettiget til at stille krav om livsforsikring ved etablering af lån, dvs. i værste konsekvens, kan det at du ikke tegner en livsforsikring betyde afslag på lån.

Det er rigtig svært at tegne en livsforsikring med sclerose, og umuligt at tegne en livsforsikring med dækning for dødsfald på baggrund af sclerose. Normalt kan man kun omfattes af en livsforsikring, hvis denne er etableret som en del af et ansættelsesforhold, hvor der i visse tilfælde ikke skal afgives helbredsoplysninger, men det er ikke sikkert banken kan tage pant i en sådan forsikring.

Hvis I fortæller banken, at du har sclerose, kan man jo håber på, at de skeler til, at det ikke er af uvilje, hvis du ikke tegner forsikringen, ligesom de måske kan rådgive dig med en alternativ løsning, da det nok ikke er første gang de står i denne situation.