Hyppige fibersprængninger
Jeg er ikke fysisk begrænset/handicappet af sygdommen, men har måttet opgive af løbe siden jeg fik diagnosen/startede på medicin i 2012. Forsøgte mig gang på gang frem til 2017 med at træne mig op til korte løbeture, men fik fibersprængninger gang på gang - og har kun motioneret med gåture og sjældne cykelture siden - selv om jeg savner at løbe.
I 2016 var jeg så optimistisk at håbe, at skift fra Rebif til Aubagio måske kunne gøre, at jeg kunne komme til at løbe igen i den tro, at det var medicinen, der havde ødelagt mine muskler. Den kære overlæge kiggede op over brillekanten og sagde tørt og bestemt “det er ikke medicinen men sygdommen, der gør det”, og han fik desværre ret.
I et “genialt” øjeblik var jeg så fiffi for nogle uger siden og købe en download-pakke med kostprogram og “hjemmetræning for begyndere” fra Henrik Duer, i håbet om at smide et par tiltrængte kilo. Og i dag skulle så være dagen, hvor jeg skulle afprøve de første øvelser. Første opgave var 30 sekunder step på nederste trappetrin og 30 sekunders planke, let opgave lige til at gå til tænkte optimisten. Jeg nåede 15 sekunder før det sagde smak i læggen med træk op i baglåret. Jeg er ellers i ok grundform - går lange ture i højt tempo (4-7 km med gennemsnitstid op 8.30-9.30 pr. minut alt efter årstid).
Hvad er sammenhængen mellem sclerose og fibersprængninger? Er det nedsat smidighed eller fejlsignaler til musklerne? Hvad er der af gode råd for at undgå det?
Hvor er det bare ærgerligt for dig, at du får så mange fibersprængninger, da det jo sætter dig tilbage hver gang. I forhold til medicinen er der ikke nogen dokumentation for, at medicinsk behandling skulle disponere til øget incidens af fibersprængninger. Det er nok snarere dit bevægemønster, din form eller måske er du genetisk disponeret. Du beskriver, at du ikke er fysisk begrænset af MS, og at du kan gå i raskt tempo. Derved er din muskulatur vant til at arbejde under moderat tempo, men det er når du skal generere stor statisk kraft/accelerere, at dine fibersprængninger opstår. Fibersprængninger opstår især når man ikke er opvarmet, musklerne er stive/forkortede, eller man belaster musklen ud over den mængde arbejde den kan udføre (dvs musklen er ikke i form til det den skal udføre).
Først vil jeg anbefale dig at tjekke din smidighed i benene, da dette er meget vigtigt. Det gælder især hoftebøjeren, knæstrækkeren/quadraceps, knæbøjerne/haserne og læg musklen. De skal være flexible, og hvis ikke skal du i gang med udspænding af disse.
Dernæst skal du kombinere det med styrketræning, gerne i maskiner eller med elastikker for at oparbejde styrken. Når du styrketræner, vil jeg anbefale dig at træne 3 x 15 repetitioner i starten og derefter øge belastningen, så du kun kan lave 3 x 10. Husk at det er lige så vigtigt ”at holde igen” på tilbagevejen, så hvis du f.ex arbejder med knæstrækkeren/quadraceps, vil du få modstand når du strækker benet, men husk så at føre benet langsomt tilbage til den bøjede stilling.
Jeg syntes, du skal prioritere at gå til en fysioterapeut og får tjekket din smidighed og din styrke. Derefter at få sammensat et træningsprogram, som du kan lave hjemme eller i fitness. Så jeg tænker mere at fysioterapeuten skal vejlede dig, og så træner du ud fra anvisningerne.
Sclerosen har du også, men som du beskriver er du ikke fysisk begrænset af sygdommen, så jeg syntes fokus skal være på dine hyppige fibersprængninger, og hvordan du kan oparbejde smidighed og styrke. Du har forsøgt via det downloadede program, men jeg tror, du har brug for individuel vejledning.