Gå til hovedindhold

Ildelugtende urin og top-kateter

Spørgsmål

Jeg har lige fået topkateter og mit urin lugter fælt. Hvorfor gør det det? Har før brugt engangskateter, og der lugtede min urin ikke.

Svar

Ildelugtende urin skyldes ofte forekomst af bakterier i urinen, især E-coli som kommer fra tarmen, og nemt kan komme ind i urinen i blæren. Når man har et permanent kateter som et top-kateter er, så vil der efter ca. 1 uge være forekomst af tarmbakterier i urinen, men som man nødvendigvis ikke behøver at få en behandlingskrævende blærebetændelse af. Men man skal selvfølgelig være opmærksom på symptomer på dette. Så har man ildelugtende urin igennem flere dage, kan det være tegn på blærebetændelse, og man bør opsøge sin læge.

Det er vigtigt at få et godt flow igennem blæren og kateteret ved rigelig væskeindtagelse. Jeg vil anbefale, at der drikkes 2- 2,5 l væske dagligt, og at kateteret er koblet til en urinpose som sidder på underbenet, så der ikke er en stor samling urin med bakterier i blæren i længere tid. Som minimum at kateter er koblet på urinpose om natten.

Ildelugtende urin kan også skyldes noget man har spist, fx asparges eller medicin man har indtaget. Nogle oplever at indtagelse af tranebær kan afhjælpe lugtgener.