Gå til hovedindhold

Immunterapi og stamceller mod MS

Spørgsmål

Jeg har læst en artikel på dagensmedicin.dk omkring behandling af Epstein-Barr virus med immunterapi, som også skulle have en effekt på sklerose. Jeg kan dog ikke finde særlig meget mere om dette område. Ved du, om der er foretaget flere studier omkring dette? Og hvor sandsynligt er det, at immunterapi mod sklerose kommer til at være en tilgængelig behandling for sklerosepatienter i fremtiden?

Til sidst har jeg også to spørgsmål omkring stamcellebehandling af sklerose. Hvordan fungerer det? Og hvor langt er denne behandling fra at kunne benyttes til patienter?

Svar

Al behandling af MS bygger aktuelt på immunterapi, men derfor er det alligevel spændende, at forskerholdet du omtaler, muligvis har fundet en ny immunbehandling mod sclerose. Der vil dog gå mindst 10 år fra en god ide fødes, til man er fremme ved en godkendelse og frigivelse af lægemidlet til behandling på mennesker, forudsat at alt går godt.

Forskningsområdet vedrørende stamceller og MS er fortsat i sin vorden. Det område indenfor stamcelleforskningen hvor man har størst erfaring, er indenfor blod-stamcelle transplantation, hvor man populært sagt "nulstiller" immunsystemet, så MS sygdommen i en længere periode falder til ro, men forsvinder desværre ikke. Denne behandling kan anvendes til mennesker med meget aggressiv MS, hvor anden behandling har været uvirksom.

Et andet område er behandling med mesenkymale stamceller, hvor disse celler har evnen til at dele sig til mere specialiserede celletyper, der formodes at kunne dæmpe sygdomsprocesserne aktivt ved MS. Pionerstudier har foreløbig vist, at behandlingen synes at være sikker, og få udokumenterede små studier, giver håb om effekt. Der er fortsat et stykke vej, før der kommer resultater fra større undersøgelser med mesenkymale stamceller ved MS, hvor Dansk Multipel Sclerose Center på Rigshospitalet aktuelt er med i en stor international undersøgelse. Resultater fra undersøgelsen forventes at foreligge i 2017/18.