Gå til hovedindhold

Individuel befordring

Spørgsmål

Jeg har en bror som nu sidder i kørestol, og jeg vil gerne tage ham med på en tur til Jylland fra Kalundborg. Han kan ikke tage det offentlige, ud over sclerose har han også en hjerneskade fra fødslen af. Jeg har skrevet til Kalundborg kommune om hjælp til transport. Min bror kan ikke komme over i en bil. Han har brug for at sidde i sin stol hele tiden. Håber I kan hjælpe med muligheder. Det er ikke muligt for mig at finde en paragraf til kørsel i handicap bil. Flex trafik kan ikke benyttes, da det vil tage for lang tid, hvis der skal hentes andre med på vejen.

Svar

Rent lovgivningsmæssigt er der en mulighed i h. t. § 117 i lov om social service. Det forholder sig dog sådan, at kommunerne selv afgør om det er et tilbud, som de vil give borgerne. Du kan finde teksten til § 117 og vejledning nr. 7 af 15.2.2011 kapitel 27 på Retsinformation. Jeg har læst på Kalundborg Kommunes hjemmeside, at man for nogle år siden besluttede, at man ikke længere vil give dette tilbud. Det vil du også kunne læse ved at gå ind på kommunens hjemmeside og skrive "individuel befordring" i søgefeltet. Det, at man tidligere har fravalgt muligheden, gør jo ikke, at man evt. kunne tage stilling til det i din brors situation.

Noget andet er om der kunne være mulighed for et kontant tilskud, så det er muligt at betale en taxa frem og tilbage. Nu ved jeg jo ikke om din bror modtager pension efter reglerne før eller efter 2003, men gætter, at det er reglerne før 2003. I givet fald vil det handle om en ansøgning om personligt tillæg. Betingelserne er dog ret skrappe, det beror på en vurdering af økonomi dvs. faste udgifter og indtægter. Hvis din bror modtager folkepension vil det ligeledes være en vurdering efter reglerne om personligt tillæg. Det er ydelseskontoret i kommunen, der skal vejlede om dette.