Gå til hovedindhold

Indretning af bolig når man har et handicap

Spørgsmål

Min veninde i 50´erne har sclerose. Vi veninder hjælper hende af og til i lejligheden med at få ting flyttet, ting hængt op eller ryddet ud. Lejligheden er lidt uoverskuelig pga. malerarbejde, så nogle ting står i de forkerte rum. Hvordan kan vi fremadrettet hjælpe hende, når lejligheden er blevet malet færdig, så det er lettere i hverdagen for hende fremover? Kan I henvise til nogle gode hjemmesider, gode råd til boligindretning og organinsering for mennesker med sclerose?

 

Svar

Når man indretter sig, fordi man har et handicap, er det vigtigt, at man skaber sig plads i sin bolig. Plads til at kunne komme rundt indenfor med f.eks. en kørestol eller rollator. Plads til at kunne tage sit hjælpemiddel med ud på toilettet og ind ved sengen om nødvendigt. Man ser også på adgangsforhold, er boligen i et plan? Er der trapper osv.

Det er også vigtigt, at man kan komme til i sit køkken, så man kan nå de ting, man skal bruge, hvis man selv skal lave sin mad. At man indretter sig, så det passer til ens funktions niveau. Tænk måske også på at sætte ting sammen, der passer sammen, f.eks. morgenmaden sammen med de dybe skåle, kopper ved kaffemaskinen osv. Bor man alene, behøver man måske ikke have sat 12 kopper oppe på den gode hylde, man kan nå, men nøjes med 2 kopper, for så har man måske også plads til et par tallerkner.

Jeg er ikke bekendt med, om der skulle findes specielle råd til Skleroseramte i forhold til boligindretning og organisering. Det handler om hvilke handicap og behov man har fremfor hvilken diagnose. Men du kan læse mere om tilgængelige boliger og indretning på f.eks. sbi.dk, der bl.a. handler om pladsforhold i boligen, og Bolius har også en god artikel i deres Fakta oplysninger, af 24.10-17 med gode råd for indretning ved handicap.