Gå til hovedindhold

Indtægt ved siden af pensionen

Spørgsmål

Jeg er på førtidspension siden 2012. Kan jeg have et CVR-nr, og bidrage med det jeg kan, når jeg kan? Kan jeg trække udgifter fra, uden at have et CVR-nr.? Jeg maler og har udgifter til lærreder osv.

Mit helbred kan ikke struktureres, da jeg er både kognitivt og fysisk ramt. Jeg savner værdigheden i at bidrage til fælleskabet, og det eneste der giver mening for mig, er at gøre det i den udstrækning mit helbred tillader, hvilket kan variere temmelig meget.

Svar

Jeg forstår dit spørgsmål sådan, at du gerne vil vide, om du må tjene lidt ved siden af din pension. Det må du gerne. Du skal blot være opmærksom på, at ændre din forskudsopgørelse og give Udbetaling Danmark besked om dine indtægter. Hvorvidt indtægterne kan have betydning for din pensionsberegning afhænger dels af beløbets størrelse og dels andre indtægter ved siden af pensionen (anden pensionsindtægt/ægtefælle/samlever indtægt).

Du nævner CVR nr. - det forstår jeg sådan, at du ønsker at oprette en virksomhed. Jeg kan selvfølgelig ikke udtale mig om det er nødvendigt, men vil gøre opmærksom på, at du godt kan have B-indkomst uden at have en virksomhed. Det er også muligt med almindelig lønindkomst - altså A-indkomst ved siden af pensionen.

Udbetaling Danmark kan vejlede dig yderligere i givet fald. Hvordan du skal forholde dig i forbindelse med fradragsmuligheder via SKAT, skal jeg bede dig kontakte SKAT direkte.