Gå til hovedindhold

Influenza og MS medicin

Spørgsmål

Jeg har en datter der i ca. 3 år har haft sclerose. Hun blev smittet med den influenza, der lige nu er i omløb, hvilket betød at hun blev akut indlagt med vejrtrækningsproblemer. Ved indlæggelsen blev det konstateret, at hendes immunforsvar var meget lavt og et infektionstal på omkring 170, så det var en ret alvorlig situation.

Mit spørgsmål er nu om den sclerosemedicin (Tecfidera) hun får nu "skruer ned for immunforsvaret", og hvis hun en anden gang får symptomer på influenza, øjeblikkelig skal stoppe med sclerosemedicinen? Påvirker Tecfidera eller anden sclerosemedicin immunforsvaret? Lægerne på hospitalet stoppede øjeblikkelig indtagelse af sclerosemedicin ved indlæggelsen.

Svar

Al sclerosemedicin påvirker immunforsvaret, men nogen typer medicin er stærkere end andre, og Tecfidera ligger ca. i den let til moderate ende hvad angår styrke. Mennesker der tager MS medicin er derfor lidt mere udsat for at få infektioner end andre mennesker. De fleste typer af MS medicin tager uger til måneder om at virke optimalt, og effekten vil også holde sig i længere tid, efter man har stoppet behandling. En pause med MS medicin vil derfor sjældent nå at have effekt, inden infektionen er behandlet og overstået.

Hvis man er alvorligt syg og får MS medicin, kan det alligevel være en ide at stoppe behandlingen, men i langt de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at behandle infektionen. Ved infektioner med bakterier skal man bruge antibiotika, men ved influenza skal man overveje Tamiflu. Det vil være op til de læger der bedømmer syge mennesker i behandling med MS medicin, om medicinen skal pauseres eller fortsættes. Forebyggende behandling med influenzavaccine må også overvejes.