Gå til hovedindhold

Infrarød varme og MS

Spørgsmål

Når jeg søger på nettet får jeg meget modstridende oplysninger vedrørende infrarød varme og sclerose. Nogle steder står der at det er smertelindrende – andre steder at man ikke må bruge det.

Min veninde har MS og desværre store smerter. Jeg har mulighed for at give hende behandling med infrarød varme, men tør jo ikke tilbyde det, hvis det gør ondt værre. 

Svar

Jeg er ikke bekendt med undersøgelser, der viser effekt af infrarød sauna mod sclerosesmerter. Generelt kan sauna være en behagelig og afslappende/afstressende oplevelse, men ved MS skal man være opmærksom på risiko for det såkaldte Uthoff fænomen, dvs. at symptomer ved MS kan forværres, når kroppen varmes op.

Varme spiller ofte en afgørende rolle for velbefindendet hos mennesker med MS. Problemet kan opstå i forbindelse med feber ved infektionssygdomme, hvor funktionsniveauet kan forringes betydeligt, men også ophold i sauna, stærk sol eller varme bade kan være udløsende. Dette skyldes, at områder i centralnervesystemet, hvor nerveledningen i forvejen er dårlig på grund af skleroseplak, yderligere forringes når der kommer en stigning i kropstemperaturen. Når kroppen nedkøles vil funktionen blive normal igen, men de fleste føler det alligevel ubehageligt. Ikke alle med MS har denne temperaturfølsomhed, men er oftest selv klar over, om varme er et problem.