Gå til hovedindhold

Ingen gentest for MS

Spørgsmål

Da der i den nærmeste familie er 3 kvinder (kusine, fars kusine og faster) med sclerose, er vi til vores ældste datter på 15 år blevet tilbudt henvisning til Vejle for at få lavet en test, der vidst nok kan afsløre, om hun er bærer eller selv vil udvikle sclerose over tid.

Vi er i syv sind, om vi skal sige ja tak eller ej. Der er mange spørgsmål i den forbindelse, der presser sig på – liste med fordele og ulemper ser ikke ud til at række. I oktober ’15 fik hun konstateret en D-vitamin på 51 og er nu i behandling for dette. Den seneste tid har hun klaget over påvirket syn, hvilket snarest bliver undersøgt hos optiker. Symptomer, som disse, vil der givetvis komme flere af, og vi kan mærke, at det gør os utrygge. Har I nogen erfaring med, hvad der er godt at gøre i den slags situationer? Test, vide og evt. forebyggelse eller ej?
 

Svar

Der findes i dag ingen genetiske test, der kan forudsige risiko for udvikling af MS. Vi ved i dag, at der er flere end 50 gener, som er knyttet til sygdomsudvikling af MS, men generne fortæller desværre kun en del af historien. MS opstår, som følge af en uheldig kombination af genetisk disposition og miljø/livsstilsfaktorer, og vi har kun begrænset viden om begge deles betydning ved MS, hvorfor der forskes meget indenfor disse felter.

Det er derfor lidt uklart for mig, hvad jeres aftale på Vejle Sygehus går ud på. Det er muligt, at det drejer sig om et forskningsprojekt, og I må derfor kontakte lægerne, som har indkaldt jer, og spørge om formålet med besøget.