Gå til hovedindhold

Kalk, D-vit m.v

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 26, der blev MS diagnosticeret for 3 mdr. siden og synes kostvejledningerne i forhold til dette er meget interessante. Jeg har i forvejen det sidste års tid eksperimenteret med kostomlægning, grundet svækket immunsystem og maveproblemer. Det giver jo derfor god mening for mig, at ”indrette” mig på de anbefalede vejledninger i forhold til MS.

Jeg har derfor nogle spørgsmål i forhold til kosttilskud, vitaminer mm.

Min nuværende kost er i hovedtræk, som anbefalet udfra forskrifterne i forhold til MS, udover det tåler jeg ikke mælkeprodukter og holder mig udelukkende til fuldkornsprodukter (ingen hvede).

Af kosttilskud tager jeg Omnimin (1 tablet daglig –se indhold længst nede), samt 2 spiseskefulde hørfrøolie dagligt. Jeg har forsøgt mig med fiskeolie, men stoppede da jeg synes smagen var grim og fik ”fiske” opstød under dagen.

Er der andet kosttilskud end Omnimin, som vil være mere lempelig for mig, eller kan jeg supplere med andet?

Er jeg dækket godt nok ind i forhold til Omega-fedtsyrer fra hørfrøolie eller skal jeg supplere med fiskeolie eller levertran? I såfald findes der så nogle typer, der er bedre optagelige end andre (i forhold til opstød)?

Er det som MS patient nødvendigt at supplere min kost yderligere med Kalk og D-vitamin, når jeg ikke spiser mælkeprodukter?

Jeg spiser desuden en del bønner, linser (spiser bønner/linser i varme retter ca. 4 g om ugen) samt soyaprodukter herunder næsten dagligt soyaprotein af mærket BodyKraft iblandet grød og smooties for at opnå større og længere mæthed. Jeg kan dog forstå udfra tidligere spørgsmål og informationer, at det ikke anbefales til MS patienter, så mit spørgsmål er, om der er restriktioner på dagligt indtag, og om jeg kan udskifte produkterne med andet?

Dagsdosis på 2 tabl. Omnimin indeholder :
VITAMINER
5.000 i.e. A-vitamin*
20 mg B1-vitamin
20 mg B2-vitamin
30 mg B3-vitamin*
30 mg B5-vitamin*
40 mg B6-vitamin*
400 mcg Folinsyre
200 mcg Biotin
9 mcg B12-vitamin
500 mg C-vitamin*
300 i.e. D-vitamin
250 i.e. E-vitamin (Naturlig)*
200 mcg K-vitamin


MINERALER/SPORSTOFFER
200 mg Calcium
150 mg Magnesium
10 mg Jern
20 mg Silicium
20 mg Zink*
5 mg Mangan*
2 mg Kobber*
200 mcg Molybdæn
150 mcg Jod
125 mcg Selen*
125 mcg Chrom
100 mcg Vanadium
2 mg Bor

ANTIOXIDANTER
er ovenfor markeret med: *

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang