Gå til hovedindhold

Kan COVID-19 vaccinen give attak

Spørgsmål

Har der været mennesker med sclerose, blandt de titusinder af personer som er prøvevaccineret af producenterne af corona vaccine? Hvis ja, har der været reaktioner?

Når jeg spørger, er det fordi jeg er utryg ved om en corona-vaccination vil kunne provokere mit i forvejen aktive immumsystem til et nyt attak.

Svar

Mig bekendt har der ikke været mennesker med MS blandt forsøgspersonerne der afprøvede COVID-19 vaccinen. Foreløbige informationer fra vaccinationsforsøg giver ikke anledning til særlig bekymring i forhold til MS eller andre autoimmune sygdomme, og lægefagligt er der heller ikke grund til at tro det skulle være et problem.

Man kan forvente, at der kan være almindelige bivirkninger til de to COVID-19 vacciner der er på markedet, som kuldegysninger, temperaturstigning, træthed, reaktioner og ubehag på indstiksstedet, led- og muskelsmerter samt hovedpine. Temperaturstigning kan eventuelt give forbigående forværring i sclerosesymptomer hos nogle, men når kropstemperaturen normaliseres igen, vil forværringen i symptomerne forsvinde (kaldes Uhthoffs fænomen).