Gå til hovedindhold

Kan jeg få hjælp til en selvrensende ovn

Spørgsmål

Kan jeg få hjælp til en selvrensende ovn (pyrolyse)? Jeg har sclerose på 13. år. Især min finmotorik og balance er dårlig. Har lige været på Haslev sclerosehospital. Laver håndtræning 3 gange ugentligt med redskaber, men har simpelthen ikke de kræfter der skal til for at skrubbe ovnen ren. Har også svært ved at komme op igen, hvis jeg først er kommet ned på gulvet. Kommunen tvivler meget på, om jeg kan få hjælp til pyrolyseovn. Det kan vare op til flere måneder, inden jeg høre noget, fik jeg at vide. Ved I om det er helt umuligt at få hjælp?

Svar

Hjælpemidler kan ydes i h. t. lov om social service § 112, det fremgår dog af vejledningen, at der ikke kan ydes hjælp til forbrugsgoder, der normalt indgår i sædvanligt indbo. Ankestyrelsen har i afgørelse 32-16 vurderet, at bl.a.  vaskemaskiner, opvaskemaskiner, tørretumblere, mikrobølgeovne og almindelige køkkenmaskiner er forbrugsgoder, der indgår i sædvanligt indbo. Derfor tænker jeg også umiddelbart, at du næppe vil blive fundet berettiget til en ovn som hjælpemiddel. Nu er jeg ikke bekendt med prisforskellen mellem en ovn og en pyrolyseovn, men tænker, at det for dig handler om, at du føler, at du er nødt til at købe en ny ovn, selvom din nuværende fungerer udmærket.

Jeg opfatter også spørgsmålet sådan, at din nuværende ovn ikke er i en hensigtsmæssig arbejdshøjde, så det handler måske også om, at du skal have ovnen indbygget i arbejdshøjde. Måske skulle du overveje en ovn, hvor der er sideåbning. Derfor mener jeg også, at du bør have en yderligere vejledning fra ergoterapeuten i kommunen med henblik på hensigtsmæssig indretning i køkkenet - og i den forbindelse kan ergoterapeuten også vurdere, hvorvidt der måtte være mulighed for støtte i anden sammenhæng. 

Jeg ved selvfølgelig heller ikke, om du kan være omfattet af mulighed for praktisk hjælp eller dækning af merudgifter. Du kan på Scleroseforeningens hjemmeside orientere dig nærmere herom under Lovgivning.

Scleroseforeningen har legatmuligheder, som du kan læse nærmere om på hjemmesiden og såfremt der - som jeg formoder - ikke er mulighed for bevilling af hjælp til ovn fra din kommune, kunne det måske være en mulighed at søge legat. Der er visse betingelser, men disse kan du også læse om på hjemmesiden.