Gå til hovedindhold

Kan jeg have arvet sclerose

Spørgsmål

Jeg er en pige på 17. Jeg er datter af en kvinde med sclerose. Jeg bekymret mig lidt, om jeg skulle have været så uheldig at have arvet sclerose, og jeg er måske lidt paranoid, da jeg er vokset op med en alenemor, der næsten ingenting kunne selv og døde i en alder af 44, da jeg selv var 15 år gammel. Det er jo det absolut sidste jeg ønsker for mit voksenliv, da min barndom i sig selv, ikke ligefrem har været den nemmeste.

Jeg oplever ofte føleforstyrrelse i begge ben og i min højre arm. Der skal der skal næsten ingenting til for at mine ben, fødder eller hænder begynder at sove. Jeg har en enkel gang oplevet at vågne og føle mig lam i hele den ene halvdel af min krop. Jeg er rigtig træt hele tiden - godt nok er jeg teenager, men jeg synes det er meget ekstremt - og så har jeg problemer med synet. Det har jeg haft lige siden fødslen. Dog har jeg lige fået taget nogle blodprøver hos lægen, der viste at jeg har stor mangel på B12 vitamin, hvilket jeg har fået at vide godt kan give bl.a. føleforstyrrelse - og måske derfor kan have noget med det at gøre. Jeg skal derfor til at stikkes hver anden dag, for at få fyldt B12 depoterne op igen. 

Jeg må indrømme, at jeg er en smule ked af at skulle bruge så meget tid på at bekymre mig, så derfor ville jeg gerne spørge, om hvilke muligheder der er for at få undersøgt min risiko for at have arvet sclerose? Generelt er der jo ikke en så stor risiko, så vidt jeg ved - men er der nogen mulighed for at man kan få lavet en gen undersøgelse, eller hvad der nu skal til, for at afklare om jeg senere i livet vil udvikle sclerose, så jeg er fri for hele tiden at tænke i de baner og bekymre mig hele tiden. Derudover vil jeg høre om der er noget man kan evt. kan gøre for at forbygge/modarbejde/nedtone den lille risiko, der nu er for at udvikle sclerosen?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang