Gå til hovedindhold

Kan kost behandle MS

Spørgsmål

Jeg er 27 år fik konstateret Attakvis Multipel Sclerose her i september.

Oveni den lidt trælse nyhed, er min mester - som går meget op i anti inflammatorisk kost - af den overbevisning, at hvis man spiser meget grønt, fisk og helt undgår alt kød, så kan man spise sig rask og slippe for medicin. Jeg er lidt frustreret og træt af at høre på hendes helse halløj. Har I en artikel eller lignende, jeg kan linke til hende, om at man altså ikke kan spise sig rask fra Sclerose? Det er dybt frustrerende for mig, at jeg ikke kan forklare hende, at jeg skal have det medicin for at undgå Attakker, uden hun kommer med hendes shakes, hvor hun blander alt mulig grønt i, og siger at det er kuren for at komme af med medicinen.
 

Svar

Jeg forstår til fulde din frustration. Det er ikke den slags, man har brug for at blive mødt med i en situation som din. Der er mange sundhedsmyndigheder der konkluderer, at specialkost herunder anti-inflammatorisk kost ikke er egnet som behandling af MS. Så du har helt ret, når du går i rette med din mester.

På Sundhed.dk under "Kostråd ved MS" kan du læse mere om det.

Det er dog værd at nævne, at selvom en sund kost ikke er et alternativ til medicinsk behandling, så er det ikke ensbetydende med at kosten slet ingen betydning har. Der er videnskabelige undersøgelser, der viser at en middelhavskost rig på frugt, grønt og bælgfrugter kan have positive indvirkninger på MS symptomer, samt at et højt saltindtag kan være problematisk. Derfor er det bestemt en god idé at følge de 10 kostråd.