Gå til hovedindhold

Kan man anvende et stikkeskema til diabetes

Spørgsmål

Kan man anvende et stikkeskema til diabetes (subkutan) ved hofteinjektion med Avonex (intramuskulært)? Jeg oplever, at det er rart at blive stukket nogle andre steder, end de to steder jeg er blevet stukket i ni år, men at der har været flere tilfælde, hvor det har gjort endnu mere ondt end normalt. Intramuskulære injektioner gør bare ondt på mig selv efter smertestillende, fra ondt til ekstremt ondt der holder i flere dage i de værste tilfælde. Jeg bliver stukket af forskellige hjemmesygeplejersker.

Svar

Desværre kan du ikke bruge et skema fra diabetes, hvor injektion gives subcutan (i fedtvæv), idet Avonex skal gives intramuskulært dvs. ned i en muskel, og det skal ikke gøre ondt. Så du skal stikke der, hvor du kan mærke, at der er en muskel, dvs begge lår eller ydersiden af bagsiden af hoften. Måske har du stukket ned i noget arvæv, der er dannet fra de tidligere stik, du har udført, der kan komme ændringer i hud, fedt, muskel af injektion, så du på den måde mærker, at det nu gør mere ondt. 

Så næste gang hjemmesygeplejersken kommer, kan I måske sammen tale om proceduren om, hvordan injektionen skal gives. Er nålen god nok, er det den der giver smerter, og derfor skal ændres, sprøjtes væsken ind for hurtigt, er der nogen steder du er mere følsom end andre steder, og er der en god stor muskel, som man kan stikke i. Er der " huller i undervævet",  er muskelfibrene påvirket af mange stik, som gør at de er mere følsomme.

Håber at det lykkes, det er ikke meningen, at det skal gøre ondt, når du tager din medicin, og hvis det er nødvendigt at tage smertestilende medicin, er det noget du skal tale med din læge om for at overveje, om der er andre muligheder.