Gå til hovedindhold

Kan man få stamcellebehandling i Danmark

Spørgsmål

Tilbydes stamcellebehandling som behandling i Danmark? Evt. som forsøg? Der skrives meget om det i medierne.

Svar

I Danmark tilbydes stamcellebehandling på Rigshospitalet, hvor immunstamcellebehandlingen (også kaldet blodstamcellebehandling eller autolog hæmopoietisk stamcelle transplantation) kun gives i tilfælde med aggressiv MS, og hvor anden behandling ikke har haft effekt. Hvis dette er tilfældet, skal man snakke med lægen på sin MS klinik, som vil vurdere forløbet ud fra de gældende retningslinjer og kontakte lægerne på Dansk MS Center, Rigshospitalet med henblik på evt. behandling.

På Rigshospitalet har vi desuden afsluttet en videnskabelig undersøgelse, som led i et stort internationalt studie, med såkaldte mesenkymale stamceller, hvor resultaterne først foreligger om ca. 2-3 år. Hvis undersøgelsen har et positivt resultat, vil der sandsynligvis skulle udføres yderligere undersøgelser, før en sikker effekt af mesenkymale stamceller kendes, og behandlingen kan tilbydes mere generelt.

Du kan læse mere om blodstamcellebehandling og mesenkymale stamceller af MS et andet sted på hjemmesiden under Blodstamceller - 2016