Gå til hovedindhold

Kan mine smerter behandles

Spørgsmål

I midten af 1990'erne fik jeg diagnosen primær progressiv sclerose. Efterhånden kan jeg kun bevæge hals og hoved. Min kone som er ansat som hjælper, hjælper mig med det meste, og jeg kommer meget ud i naturen og får på den måde en masse livgivende frisk luft og oplevelser:

1: Jeg får ondt i området over ballerne midt for - det vil sige over korsbenet - ved den mindste berøring, derfor kan jeg ikke længere ligge på ryggen, og da jeg heller ikke kan ligge på højre side på grund af manglende muskler og baclofenpumpen, og fordi at højre knæ skal ligge bag det venstre for at undgå smerterne, kan jeg kun ligge på venstre side, hvis jeg ikke ligger på en hjemmelavet hulpude. Min kone lægger mig i seng og lejrer mig på venstre side kl. 21.30-22.00, og hjemmehjælpen kommer så kl. 01.00 og forflytter mig til min elektriske kørestol - jeg har nemlig hidtil godt kunnet sidde, når hoften er bøjet i en 90 graders vinkel - kl. 03.00 forflytter de mig tilbage til sengen og lejrer mig igen på venstre side. Min kone tager mig op mellem kl. 6.45 og 7.00. Jeg har også nogle "anfaldsvise" symptomer, som har været meget voldsomme, men kun varet ca. 15 sekunder, hvorefter der har været en pause på et par minutter osv. Dette meget ubehagelige har dels kunnet bekæmpes med Imipramin + Tegretol og det er altså ikke dette, jeg snakker om her!

2: Om natten kan jeg også få lidt smerter i nogle udsatte punkter som regel i fingrene, der kan smerte blot på grund af håndens vægt. Det nævnte er ikke slemt, men kan det på længere sigt udvikle sig som smerterne omtalt under punkt 1?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang