Kateter og badning i pool og havet
Min far, som har sclerose, har netop fået anlagt kateter, da han pludselig har fået problemer med blæretømning. Vi skal på ferie sydpå om en måned. Han vil godt kunne bade i pool og hav. Det er kateter gennem urinrøret. Alternativt kan man jo håbe på, at han evt. kan engangskaterisere sig. Men hvordan forholder han sig til badning, hvis kateteret stadig er nødvendig, og hvis han ikke når at lære at engangskaterisere sig?
Du skriver, at din far pludselig har fået problemer med blæretømning og derfor har fået anlagt et blærekateter, som ligger gennem urinrøret op til blæren hele døgnet rundt. Det er ikke typisk for mennesker med sclerose, at de får akut blæreretention/total manglende blæretømning. Det er ofte dårlig blæretømning som giver resturin efter spontan vandladning, og de komplikationer det kan give som er problemstillingen. Så måske skyldes problemet, at din fars prostata er forstørret og klemmer af på urinrøret? For det at anlægge et permanent kateter er ikke første valg, hvis man vurderer at vedkommende kan lære at engangskaterisere sig, men i en akut situation vil man anlægge permanent kateter. Så da jeg ikke kender baggrunden nok for kateter anlæggelsen og din fars funktionsniveau i forhold til sclerosen, er det svært at vurdere om engangskaterisation er en optimal løsning for ham lige nu inden ferien.
Men bliver løsningen, at kateteret også er permanent, når I tager på ferie, så vil din far godt kunne bade i pool og havet. Man må gerne gå i svømmehal eller bade i havet, hvis der anvendes ventil, og der ikke er utæthed langs kateteret. Blæren tømmes inden, og kateteret anbringes indenfor badetøjet, evt. dækkes til med et vandskyende plaster. En ventil er ligesom en ”prop” der sættes i kateteret, og bruges til at tømme blæren med jævne mellemrum. Hvis man ikke har ufrivillige sammentrækninger af blæren, kan der sættes en ventil på kateteråbningen, så det kan åbnes og lukkes. Kateterventilen åbnes ved vandladningstrang eller hver 3.-4. time, og urinen tømmes i toilettet. Efter tømning lukkes ventilen og aftørres med toiletpapir. Og håndhygiejne udføres som ved almindeligt toiletbesøg. Til natten kan kateteret tilsluttes en urinpose med en lang slange, som placeres i en poseholder der kan hænges på sengen. For at sikre bedst muligt afløb skal posen placeres under blæreniveau.
Jeg tænker, at du/I skal spørge vedkommende/afdelingen som har anlagt kateteret, hvad planen er for det i forhold til liggetid og evt. opstart af engangskateterisation. De har måske også nogle gode råd og fif i forhold til ferie med kateter.
Har din far ufrivillige blæresammentrækninger, så findes der gode medicinske præparater mod dette. Efter nyanlæggelse skal kateteret skiftes efter 6 uger og herefter, afhængig af kateterets udseende og funktion efter 6 uger – kan man øge til 12 ugers interval for skiftning.
Jeg vil opfordre din far til at indtage ca. 2 l væske dagligt for at få et godt flow igennem blæren og kateteret.