Gå til hovedindhold

Kemoterapi, cancer og sclerose

Spørgsmål

Min mor har haft sclerose i over 20 år og har nu fået konstateret æggestokkekræft, hvis kræften ikke er spredt, skal hun opereres og have kemo, under alle omstændigheder skal hun have kemo. Mit spørgsmål lyder på, om der er erfaringer med, hvordan scleroseramte reagerer på kemoterapi, og om der er specielle forholdsregler desangående. Min mor har sclerose i mild/mellem grad, hvor det især er balancen eller mangel på samme, hun kæmper med. Og som følge af kræftsygdommen er hun meget svækket, da hun desværre har mistet appetitten og lider af svær kvalme med jævnlig opkast.

Svar

Det er sædvanligvis ikke noget problem at modtage kemoterapi, når man har sclerose. Man bruger også kemoterapi til at behandle sclerose, så behandlingsprincippet er ikke usædvanligt. Man skal dog være opmærksom på, at infektioner skal behandles effektivt under kemoterapi, da det kan forværre symptomerne ved sclerose.

Hvis man bliver meget svækket under kemoterapi er genoptræning også yderst vigtigt, for at forhindre varig funktionsnedsættelse. Det er ikke hensigtsmæssigt, at bruge kemoterapi samtidig med anden sclerosebehandling, som derfor skal stoppes. Efter kemoterapien er slut, kan man starte sclerosebehandling igen med visse præparater, selvom man har en cancersygdom.  Din mor bør derfor snakke med sin kræftlæge og scleroselæge om behandlingsforløbet.