Gå til hovedindhold

Knæ der overstrækker

Spørgsmål

Min største problem er mit venstre ben, det bliver hurtigt udtrættet og så overstrækker knæet, det er nu så slemt at jeg ikke kan bruge crosstraineren i min træning. Jeg kan gå omkring 1 km med stok, så begynder udtrætning og overstrækning. Hvad kan jeg gøre for at styrke det? Er det overhovedet muligt at forbedre det, så jeg igen kan gå nogle længere ture?

Svar

Når knæet overstrækker er det, som du selv er inde på, et udtryk for udtrætning. Musklen der udtrættes er hasen, som sidder på bagsiden af låret. Hasemusklens primære funktion er at bøje knæet samt holde igen, så man ikke overstrækker.

Samtidig er det også utrolig vigtigt, at man har god bevægelighed i anklen og dermed en achillessene, der ikke er for kort. Hvis achillessenen bliver for kort, kommer man endnu hurtigere til at overstrække knæet. Hvis du har tendens til dropfod bliver achillessenen ofte for kort, med mindre man sørger for regelmæssig udspænding. Dropfoden kan også afhjælpes ved hjælp af en dropfodsskinne/et Dictus bånd, der holder anklen i en god vinkel.

Jeg vil anbefale dig at:
1. Udspænde achillessenen ved at stå med støtte foran kroppen, sætte venstre fod bagud og tjekke at alle tæer peger lige fremad. Herefter presser du bækkenet fremad, så du mærker et stræk i achillessenen. Hold strækket i min. 30 sekunder.

2. Styrketræne hasemusklen. Hvis du træner i et fitness center har de en maskine, der kan give modstand til at bøje benet. Alternativt kan du købe en træningselastik. Fæstne elastikken mellem et bordben og dit ben. Herefter bøjer du benet med modstand fra elastikken.
Sidste alternativ er at sidde  med foden i gulvet og have foden på en klud på et glat underlag. Herefter sidder du og bøjer og strækker knæet (med fokus på at bøje så meget som muligt). Træn gerne 15 x 3 repetitioner.

3. Slutteligt kan du træne gang med let bøjede knæ. Hermed vil du undgå at overstrække og samtidig træne hasemusklen.

4. Prøv evt. også at bruge crosstraineren med let bøjede knæ. Det er hårdt og dermed skal du ikke forvente at kunne træne så længe, men det er god og intensiv træning.

5. Som altid: Pause når du bliver træt for at kunne restituere. 1 minut vil ofte være godt.

6. Konsulter gerne en fysioterapeut hvis du er i tvivl.