Gå til hovedindhold

Kognitive problemer eller krisereaktion

Spørgsmål

Jeg er en pige på 25 år, der har fået stillet sclerose-diagnosen i starten af november. Jeg har haft problemer med synet. Og siden har jeg haft lermithes (rislen ned ad ryggen, når jeg bøjer hovedet), og en smule snurren i venstre ben. Jeg er naturligvis trist over diagnosen, men dét der bekymrer mig mest for tiden, er dét der foregår eller ikke foregår i mit hoved. Den sidste halvanden måneds tid, har jeg slet ikke fungeret rent mentalt. Jeg har meget svært ved at være sammen med andre - fordi jeg ikke kan finde ud af at snakke med dem. Der dukker simpelthen ingenting op i mine tanker. Derudover føler jeg mig kluntet, akav og overvåget. Så alle bevægelser jeg gør, gør jeg med en idé om, at det virker mærkeligt. Jeg har fuldstændig mistet min humoristiske sans, min initiativrighed - og er næsten sunket ned i apati.

Hvis nogen spørger mig om noget, er der god chance for, at jeg ikke kan svare på det - selvom jeg egentlig godt ved det. Når nogen snakker, kan jeg komme med et: hehe, nå ja eller nå ok - men mere sker der ikke rigtig. Jeg tør heller ikke kigge folk i øjnene. Derfor er det meget pinefuldt at være sammen med nogen. Jeg undgår det meste der involverer andre mennesker, også arbejde. Når jeg så er alene, tuder jeg - fordi jeg føler jeg har mistet mig selv, og ikke ved hvad jeg normalt ville gøre i en given situation. Jeg er simpelthen så frustreret, og føler ikke at nogen forstår mig. De fleste tror, at det er en slags krise jeg gennemgår, efter at have fået diagnosen, men jeg har haft det sådan hér fire gange før - siden jeg var 20. Gået i depressions-numbness-humør - og før har der ikke rigtig været noget særligt der har udløst det. Det er bare kommet. Når jeg har det normalt, er jeg enormt glad, sjov og intelligent, og nu kan jeg på ingen måde kende mig selv. Det hele er væk.

Mit spørgsmål er så, om det kan være noget kognitivt, forsaget af sclerosen? Er det et typisk kognitivt sclerose-symptom? og i så fald, kan jeg gøre noget ved det - eller må jeg bare vente til det går over. De andre gange, jeg har haft det sådan her, har det varet omkring 3 måneder, og så er det helt ovre igen.

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang