Gå til hovedindhold

Kognitive problemer og neuropsykologisk undersøgelse

Spørgsmål

Jeg skriver, da jeg oplever en del kognitive problemer, som jeg godt kunne tænke mig at få nogle redskaber til at tackle, såfremt nogle sådan findes.

For at nævne nogle af de problemer, som jeg oplever, kan jeg sige at jeg ikke kan huske mit telefonnummer på kommando – jeg kan i det hele taget ikke svare på noget som helst, hvis jeg er uforberedt. Jeg trykker på den forkerte etage på panelet i elevatoren, jeg finder bilnøglen frem, når det er nøglen til hoveddøren jeg skal bruge, jeg glemmer hvorfor jeg er på vej ind i stuen, jeg kan ikke huske hvad jeg fik til aftensmad i går og en hel masse andre ’småting’ - som er møg rirriterende, men trods alt til at overse.

Sværere er det, at det efterhånden er blevet en større udfordring for mig at deltage i for eksempel møder, fordi jeg har svært ved både at skulle høre efter hvad der bliver sagt og samtidig få formuleret, hvad jeg selv mener om det aktuelle emne.

Denne svære balancegang skyldes primært, at jeg er længe om at finde frem til de rigtige ord og længe om at få formuleret sætninger der udtrykker nøjagtigt det jeg mener. I den seneste tid har jeg desuden flere gange oplevet, at jeg er usikker på, om et ord faktisk har den betydning, jeg tror det har.

Specielt det sidste, er meget frustrerende og næsten parodisk. Ord, og sprog i det hele taget – talt og skrevet – har altid været min lidenskab og jeg har altid været god til det – det var det jeg levede af, før jeg fik førtidspension.

Jeg oplever en gradvis, men absolut mærkbar, forværring af disse ting.

Jeg fik diagnosen sclerose i begyndelsen af 2002. Indtil kort før den tid, var jeg en kompetent sproglig ekvilibrist på mere end 1 sprog. I dag er jeg famlende og usikker, selv på dansk, både på skrift og i tale.

Kan man lære at kompensere for nogle af disse ting? Er der værktøjer til håndtering af situationer som for eksempel. møde-deltagelse? Ville jeg eventuelt kunne få noget ud af en neuropsykologisk undersøgelse, og hvis ja, hvor henvender jeg mig for at få foretaget sådan en?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang