Gå til hovedindhold

Kokosfedt, søde sager m.v

Spørgsmål

I forhold til det med kosten, er jeg lidt i tvivl om, hvad der er godt og hvad der er skidt - det håber jeg du kan hjælpe mig lidt med at få styr på.

Jeg har haft sclerose i 15 år, men har ikke været syg de sidste 14 år. Jeg fik så et attack i sommers og er derfor begyndt at ændre radikalt på min mad.

Jeg har det faktisk fint med næsten ikke at spise kød, fede mælkeprodukter (selvom det er svært ikke at spise ost) og sukker - faktisk har min fordøjelse aldrig før fungeret så godt. Der er dog ting jeg har svært ved at sige nej til, for eksempel da min mor serverede skipperlapskovs med syltede og marinerede rødbeder til, i fredags. Jeg spiste måske 50-70 gr kød af denne ret - jeg vil hellere spise lidt godt magert oksekød én gang om ugen end kønsløst kyllingekød to gange om ugen.

Et andet eksempel, på en situation, hvor fristelsen synes for stor, var da jeg forrige fredag, efter et dejligt fiske- og salatbord, fik serveret en dejlig chokolademusse med 73% mørk chokolade. Her er mit spørgsmål: Skal jeg for altid sige nej til et godt stykke kage? Det skal siges, at i dagligdagen spiser jeg ingen sukker og fede mælkeprodukter.

Herudover har jeg et par spørgsmål til materialet "kost og sclerose": Jeg læste at kokosfedt ikke er godt. Vil det sige at jeg ikke bør bruge kokosmælk og kokosmel?

Med hensyn til kosttilskud, så tager jeg Omnimin multivitamin og mineralpræparat, derudover spiser jeg selen, kalk og magnesium og 2 kapsler EPA-GLA+. Jeg kan forstå at jeg nok mangler noget B og E vitamin og måske også noget zink? Jeg har noget stærk E-vitamin 335 mg naturlig, men det er nok for meget - eller hvad? - ihvertfald har jeg fået det frarådet.

Er det desuden bedre at tage vitaminerne hver for sig, istedet for som Omnimin multi?

Derudover får man en masse velmenende råd fra venner; blandt andet er jeg også begyndt af tage et tilskud af blåbær i pilleform. Samtidig har jeg fået nogle kefirsvampe og en opskrift på vandkefir - det skulle være godt mod sclerose - kender du til det? Det bekymre mig lidt, at der skal én dl sukker til to liter vand m.v.

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang