Gå til hovedindhold

Kølevest for temperatur følsomme

Spørgsmål

Jeg er en af dem der døjer utroligt med varmen, bliver meget utilpas af det, og kan faktisk ikke andet end at sidde stille, hvor der er køligst. Jeg ved, at man i Sydeuropa anvender køleveste. Hvor og hvilke kan I anbefale? 

Svar

Køleveste er desværre ikke noget, jeg eller mine kontakter har erfaring med.

Problemerne med varme for MS kaldes Uthoffs fænomen, og Speciallæge Morten Blinkenberg har i 2014 her på hjemmesiden, besvaret et spørgsmål om manglende dokumentation på brugen af køleveste.

Der findes flere firmaer som sælger køleveste, du kan søge på kølevest til mennesker, så kommer de frem. Der er bl.a. et produktet som hedder Aqua Coolkeeper. Det beskrives på deres hjemmesiden at: "Vesten anses for at kunne være et tillæg til behandling ved MS". Men jeg kan ikke finde nogen dokumentation på siden for dette. På onlinelaege.com beskrives ligeledes brugen af køleveste af MS foreningen i USA, men heller ikke her henvises til nogen dokumentation for afprøvning eller virkning.

Uden dokumentation for afprøvning, virkning og væsentlighed vurdere jeg ikke umiddelbart, at en kølevest vil kunne bevilliges i henhold til SEL § 112, og sandsynligvis heller ikke som et behandlingsprodukt i forhold til Sygehuset.

Jeg formoder, at du kender de gængse råd i forhold til at holde sig afkølet, som også er dem vi anbefaler at benytte her i landet.

Ønsker du forsat at investere i en kølevest, vil jeg mene at AQUA Coolkeeper vesten var en god mulighed, idet den ikke bibeholder den samme kulde hele tiden, men langsomt varmes op af kroppen - se principperne for nedkøling af vesten på websiden.
Priser og leveringstid er ikke opgivet på siden, så det må du kontakte dem nærmere om.

Men jeg vil anbefale dig at tale med din læge, inden du bestiller vesten. Vesten er beskrevet som et behandlingstillæg, og det vil derfor være vigtigt at din læge er klar over, at du evt. vil benytte en kølevest, dette for at sikre at det ikke har indflydelse på din øvrige behandling.

Held og lykke med brugen, såfremt du køber en vest, må du meget gerne melde dine erfaringer med den tilbage til foreningen så vi alle sammen kan blive klogere.