Gå til hovedindhold

Kombinering af medicin og livsstil

Spørgsmål

Jeg er nydiagnosticeret med MS. Jeg har læst, at du har studeret og brænder for at hjælpe folk med sygdomme, at lære at helbrede sig selv via kost og øvelser. Jeg ved ikke, om du tænker, at det er i stedet for konventionel medicin, eller om man vil kunne klare sig helt uden medicin?

Jeg er blevet tilbudt at tage det medicin der hedder Kesimpta (Ofatumumab). Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan du mener, at denne medicin arbejder sammen med din opfattelse af at behandle Sclerose ud fra kost og ændret livsvaner. Vil du anbefale at kombinere disse, eller holde medicin og livsstil hver for sig?

Svar

Jeg er meget glad for, at du spørger. For jeg er absolut stor tilhænger af medicin. Jeg er tilhænger af alt, hvad der kan fremme sundhed, og når det kommer til MS, så er forskningen ret entydig. Det er kun medicin, som har vist sig med sikkerhed, at have en positiv indvirkning på udviklingen af MS. Så jeg synes helt sikkert, at du skal lytte til dine neurologers anbefaling.

Det betyder dog ikke, at du ikke også kan forsøge at gøre noget selv, for at forbedre din sundhed. For selvom der endnu ikke er forskning der understøtter, at en sund livsstil kan gøre en tydelig forskel, når det kommer til udviklingen af MS. Så er der tegn til at fysisk aktivitet og en sund planterig kost, kan mindske den ofte svære træthed som MS kan medføre, ligesom det også har vist sig, at en sund livsstil kan forbedre livskvaliteten hos personer med MS.

Så det behøver ikke at være et enten/eller, når det kommer til livsstilsændringer og medicin, det er nærmere ofte et både/og.