Gå til hovedindhold

Kommunikation

Spørgsmål

Hvad er jeres erfaring med øjenstyret kommunikation?

Hvordan griber jeg bedst sagen an og hvordan er sagsgangen i forhold til offentlig støtte?

Hvilke produkter er i brug til sclerosepatienter? Jeg har dobbeltsyn og lukker ofte det ene øje, kan øjenstyring virke til min type syn eller er der andre måder at skabe kommunikation?

Svar

Det er dine motoriske færdigheder der afgør, hvilken kommunikationsform der kan tilbydes dig.
Kommunikation er mulig med forskellige udformede mus, hovedkontakter, pegepenne og talegenkendelse. Det er muligt at øjenstyre med kun et øje, men der bør forelægge en konkret vurdering af din øjenstatus inden det kan afgøres, om du ville kunne bruge det.

Øjenstyring er ofte den kommunikationsform der benyttes til de borger, hvor det ikke er muligt at kunne benytte nogen anden form for styring. Fordi ens funktion er så lille. Fx ved ALS.

Sagsgangen vedr. ansøgning om kommunikationshjælpemiddel er lidt forskellige i kommunerne. I nogle kommuner har man Kommunale kommunikationscentre, der tager sig af vurdering og sagsbehandlingen, i andre er det en sagsbehandler i samråd med et privat firma, der står for udredningen af dit behov.

Jeg vil foreslå dig, at du/ din familie kontakter din kommune og forhører dig om hvordan man gør i din kommune. Hvis du ved i hvilken afdeling du skal søge, kan du ofte finde ansøgningsskemaet på din kommunes hjemmeside under selvbetjeningsløsningerne.