Gå til hovedindhold

Kortvarige MS symptomer

Spørgsmål

Hvad er paroxystiske symptomer, og hvad er det for en fysiologisk mekanisme som udløser dem?

Svar

Når man har MS, vil man også kunne opleve en række symptomer af kort varighed, som ikke skyldes attakker eller anden form for sygdomsaktivitet. Symptomerne er typisk føleforstyrrelser, der kommer og går, men kan også være synsgener, styringsbesvær, kraftnedsættelse eller andet.

En symptomtype er Uthoffs fænomen, hvor nerveledningen bliver dårligere ved stigende kropstemperatur. Hvis man har et område, hvor nerveledningen i forvejen er dårlig på grund af manglende isolering (demyelinisering), skal der kun mindre ændringer i kropstemperaturen til at forværre generne. Der kan også fremkaldes symptomer ved opvarmning, som man ikke har lagt mærke til tidligere. Forværringen har intet med et skleroseattak at gøre, og der er heller ingen risiko for at udløse attakker, hvis man på grund af fysisk aktivitet får øget kropstemperatur. Under alle omstændigheder svinder symptomet til samme stadie det var, når man køles ned.  

En anden symptomtype kaldes paroxystiske anfald (kortvarige anfaldsvise symptomer), hvor årsagen formentlig er "impulsstøj" fra periodevis ustabile nervefibre på grund af demyelinisering. Denne symptomtype er også udtryk for skader, som sklerosen tidligere har afsat, og derfor heller ikke tegn på attak eller aktiv sygdom.