Gå til hovedindhold

Kosttilskud og Tysabri

Spørgsmål

Jeg er en kvinde på 60 år, som i januar fik konstateret MS. Om 4 dage skal jeg begynde på Tysabri. I den forbindelse vil jeg lige spørge ind til de kosttilskud jeg tager. Jeg spiser sundt, men har i mange år taget D-vitamin, vitaminpille og magnesium. Efter et slemt attak og diagnosen, er jeg desuden begyndt at spise fiskeolie, og efter råd fra lægen 2 styks D-vitamin.

Nu vil jeg lige høre om det indtag er for meget. Jeg tager: D-Pesls 38, : Phama Nord All Omega 3-6-9 : Solaray Spektro Multi-Vita-Min : Solaray Magnesium : Berthelsen. Fra blodprøverne ved jeg, at jeg havde et fint D-vitamin-tal. Min bekymring er, om det på nogen måde kan virke negativt i forbindelse med den behandling, jeg skal i gang med.

Svar

Der er ikke nogen undersøgelser der viser, at Tysabri ikke kan gå sammen med dit tilskud at vitaminer, mineraler og omega 3-6-9. Så det kan du godt blive ved med at tage. Du får ca. 48 ug D-vitamin dagligt med D-Pesls 38 og Spektro. Lidt mere end den almindelige anbefaling som ligger på 10 ug dagligt. Men ok, når du siger at dit D- vitamin indhold i blodet ligger fint. Du får de andre vitaminer og mineraler i Spektro, som stort set indeholder det der svarer til en almindelige vitamin pille, så det er også ok at tage sammen med Tysabri.

Udover det tager du et ekstra tilskud magnesium, det bruges til mange ting i kroppen, f.eks ved knogleskørhed, osteoporose, hvor det virker sammen med D-vitamin og kalk. Men det bruges også til nervesystemet og muskelarbejde. Ved mangel kan der opstå kramper og muskelsvaghed, så her kan det være en ide at tage et tilskud i en periode. Ellers findes der magnesium i kosten, græskarkerner, solsikke og sesamfrø, fuldkornshvede, samt nødder og mandler. Det findes også i grønsager, avocado og frugt.

Tilskud af Omega 3-6-9 har som alt andet kosttilskud været diskuteret, om det er nødvendigt at tage som tilskud, eller om det er ligeså godt at få det hele fra  kosten. Det vigtigste er, at du tænker på at spise sundt. Omega 3 findes i  fisk og hørfrø, Omega 6 og 9, findes i olie, som koldpresset oliven olie, nødder og frø indeholder også gode fedtstoffer.