Gå til hovedindhold

Kvalme og nedsat appetit

Spørgsmål

Min mand har tabt sig drastisk de sidste måneder. Han har hyppig kvalme, især efter indtagelse af mad, og mangler appetit. Har nu sekundær progressiv sclerose (uden medicin for sclerose selv), har fået diagnose i 1999 med attakvis sclerose.

Har det ret dårligt (krampe, spasme, inflammationstilstand i hele kroppen osv), er kørestolsbruger de sidste 10 år og det virker som ingen medicin har noget effekt. Tager hver dag: Baklofen, Gabapentin, Betmiga, Nitrofurantoin/Selexid, Zolpidem. Han har ikke forandret noget i hverdagen de sidste 5 år. Heller ikke ny medicin.

Hvordan kan vi få styr på kvalme og træthed som efterfølgende? Hvad med mangel af appetit?

Svar

Sclerose er en sygdom, der kan give mange forskellige symptomer, og sygdommen kan derfor også vise sig på mange forskellige måder. Kvalme og nedsat appetit er ikke et hyppigt symptom ved sclerose og optræder sjældent alene.

Kvalme er derimod oftest sekundær til svimmelhed, som hyppigere ses ved sclerose og skyldes, at sygdommen har ramt strukturer i hjernestammen, der styrer ligevægt eller øjenmotorik. Der er dog en række andre årsager til svimmelhed og kvalme, hvor øresygdomme og blod-kredsløbs problemer (for eksempel højt/lavt blodtryk og blodmangel) samt bivirkninger til forskellige former for medicin, er blandt de hyppigste.

Det er derfor vigtigt, at din mands praktiserende læge udelukker mere almindelige årsager til svimmelhed og kvalme, inklusive andre sygdomme, inden man giver sclerosen skylden for symptomerne. Hvis denne udredning er normal synes jeg, at din mands symptomer skal vurderes af hans sclerose-neurolog, der kan forsøge medicin mod svimmelhed og evt. stimulere appetitten.