Gå til hovedindhold

Lever min diæt op til gældende anbefalinger

Spørgsmål

Jeg har i 5 måneder levet efter Terry Wahls' diæt. Jeg har spurgt både min MS sygeplejeske, samt neurolog og egen lægen om jeg kunne få lavet en test, der fortæller mig, om jeg får hvad jeg bør gennem min nye kost, men uden held.
Kan en sådan blodprøve foretages af en diætist?

Svar

En diætist eller en professionsbachelor i ernæring og sundhed vil kunne hjælpe dig med at vurdere, om du indtager en kost som lever op til de gældende anbefalinger. Dette gælder både dit energiindtag og dit indtag af makronæringsstoffer (kulhydrat, fedt og protein) og mikronæringsstoffer (vitaminer og mineraler). En diætist eller professionsbachelor i ernæring og sundhed vil i første omgang estimere dit kostindtag. Det kan gøres ved at spørge ind til dit daglige kostindtag til alle hovedmåltider samt mellemmåltider, eller ved at du nedskriver dit kostindtag i en periode. På baggrund af disse data kan man beregne dit indtag af alle næringsstoffer og holde dit specifikke indtag op imod de gældende anbefalinger. Herved får du et billede af om din kost indeholder de anbefalede mængder af næringsstoffer.

Om du får dækket dit behov, dvs. om du eventuelt er i mangel på et næringsstof kræver dog en blodprøve, idet mangler på et næringsstof sjældent kommer akut, men oparbejdes over en længere periode, og derfor sagtens kan være relateret til tidligere kostvaner eller sygdomstilstand. Det er ikke sådan at en enkelt blodprøve og analyse kan afgøre, om du har dækket dit behov for alle næringsstoffer. Det kræver flere blodprøve og en analyse på hvert enkelt næringsstof, og er en øvelse man meget sjældent vil udføre. Det er lægen som kan tage blodprøven og bestille de relevante analyser, og det vil kun give mening at gøre i fald der er tegn eller indikationer på, at man mangler et eller flere næringsstoffer.

Ofte vil analysen af kostindtaget være en rigtig god metode til at vurdere kostindtaget, og vil sagtens kunne bruges i dit tilfælde til at vurdere, om den diæt du følger indeholder en tilstrækkelig mængde af de næringsstoffer, vi har behov for. Det vil en diætist eller en professionsbachelor i ernæring og sundhed kunne hjælpe dig med.