Gå til hovedindhold

Lokalt hormontilskud til kvinder og effekt på inkontinens

Spørgsmål

Lige i øjeblikket får jeg 3 gange ugentlig hormonstikpiller for slimhindetørhed. Jeg oplever, at det har den positive bivirknning, at min inkontinens bliver meget bedre. Kan det have sin rigtighed?

Svar

Ja - det har sin rigtighed, at hormonstikpiller for slimhindetørhed i skeden også har en god effekt på inkontinens. Stikpillerne er en lokal hormonbehandling (Østrogen), som oftest ordineres til kvinder som er i eller efter overgangsalderen. Behandlingen forbedrer bakteriefloraen og surhedsgraden, som er med til at forebygge blærebetændelse og irritation og tørhed af skeden. Ved blærebetændelse kan man ofte opleve inkontinens, og ved at minimere antallet af blærebetændelser, så minimeres jo også antallet af inkontinenstilfælde.

Noget andet som behandlingen også gør, er at den øger tykkelsen af slimhinden i skede, blære og urinrør. Denne fortykkelse af slimhinden kan også være medvirkende til at minimere inkontinens, da den ikke er så modtagelig for infektioner, samt kan virke som en “prop” omkring lukkemusklen mellem blære og urinrør. Fortykkelsen af slimhinderne har også gavnlig effekt på trang/urge-inkontinens. Effekten opbygges over lang tid, og behandlingen skal så være vedvarende.