Mange infektioner på Tecfidera og § 56
Min mand har haft sclerose siden 2012, først været i behandling med Copaxone, og er nu skiftet over til Tecfidera. Vi har to små børn (1 og 3 år), og de er jo nogle små sygdomsbomber, der slæber en del med hjem fra vuggestue og børnehave. Vi bliver selvfølgelig ofte smittede med det ene og det andet, og vi oplever, at jeg relativt hurtigt kommer ovenpå igen, men at min mand ofte er småsyg rigtig længe, og oftere end før raver lidt mere krasse ting til sig. Lungebetændelse, svær øjenbetændelse over flere uger, trods behandling, halsbetændelser etc.
1) Har det sammenhæng med behandlingen, altså nedsat immunforsvar?
2) Ville man kunne søge om paragraf 56, altså refusion til arbejdsgiver ved første sygedag?
Da det jo ikke er attakker, men evt. kan ses i sammenhæng med sclerosen? Min mand er ikke meget for at give sclerosen skylden for noget, men jeg kan mærke han bliver presset af at føle, han skal komme på arbejde, når han igen igen er syg med halsbetændelse eller lignende. Hans arbejdsgiver er egentlig fin nok, men jeg tænker, at en sådan paragraf løsning måske dels ville skabe en større forståelse fra arbejdsgiverens side, dels give min mand den tiltrængte ro, han har brug for, når han rent faktisk er syg og bør blive under dynen.
Det kan meget vel være Tecfidera, der giver din mand øget risiko for infektioner. De fleste MS behandlinger vil give let øget infektionsrisiko som bivirkning, men risikoen kan variere blandt de enkelte præparater og fra menneske til menneske. Jeg synes derfor, at han skal snakke med sin MS læge, om antal og sværhedsgrad af infektionerne og om eventuelt at skifte til ny behandling.
Morten Blinkenberg, neurolog
Det fremgår af § 56, at en sådan aftale kan indgås:
når lønmodtagerens sygdomsrisiko er væsentligt forøget på grund af en langvarig eller kronisk lidelse, og fraværet på grund af lidelsen skønnes at medføre mindst 10 fraværsdage inden for 1 år. Jeg vil derfor udtrykke det på den måde, at det er din mand i samråd med sin læge, der vurderer om sygdommen har sammenhæng med den kroniske lidelse.
Annette Køhler, socialrådgiver