Gå til hovedindhold

Mange plak på MR

Spørgsmål

Jeg er pårørende til en med sclerose, hvis seneste MR-scanning har vist 10 læsioner i alt. Jeg kan ikke finde svar på nettet, om der er lavet undersøgelser af, hvor mange plaks scleroseramte i gennemsnit har?

Jeg har læst i en af jeres artikler, at antallet af læsioner kan sige noget om den scleroseramtes prognose, men er i tvivl om antallet af læsioner i denne sammenhæng - altså hvad anses for at være 'mange'? Vil I mene, at 10 læsioner er mange eller få tre år efter diagnosetidspunktet?

Svar

Antal af plak/læsioner på en MR skanning skal ses i forhold til sygdomsvarigheden. Ved den første diagnostiske skanning efter første attak, er 10 plak eller mere i den høje ende i relation til prognose. Med tiden vil der komme flere plak, hvor antallet afhænger af sygdomsintensiteten.

Ubehandlet vil en attakhyppighed på et attak hvert andet år vise ca. 15-20 nye eller forstørrede plaks på MR over 2 år i starten af et sygdomsforløb. Ved behandling reduceres tilkomsten af nye plak med ca. 55-85% afhængig af sygdomsintensitet og behandlingseffekt. Bedømmelsen af din pårørendes skanning afhænger derfor af, hvor hurtigt diagnosen er stillet, hvor aggressiv sygdommen er, hvor hurtigt man er kommet i gang med behandling, og hvor godt behandlingen virker.