Gå til hovedindhold

Manglende lyst til sex

Spørgsmål

Jeg havde lyst til sex ca. hver 3. dag for tre måneder siden, men nu er det ca. hver 6. dag. Hvis min kæreste begynder og stimulere mig, kan den godt komme op og stå, og jeg får lyst. Men lysten kommer ikke bare af sig selv. Når vi ligger i sengen om aften og jeg tænker, nu skal hun have tur, så føler jeg en uro i mine ben og træthedsfølelse i kroppen, og tænker orker ikke at gå igang. Men jeg ved ikke, om det er sygdommen eller alderen eller noget andet. Er rimelig frustreret for elsker min kæreste og kan mærke, det også går hende meget på.

Svar

Du skriver ikke så meget om dig selv, eller hvordan din sygdom påvirker dig. Så jeg vil prøve at svare så generelt som muligt.

Lysten kan for rigtig mange mænd variere hen over tid. Og den er til tider også afhængig af, om rejsningen kommer eller om det er et problem. Mange oplever, at de mister lysten til sex, hvis de har rejsningsproblemer, og mange oplever at få rejsningsproblemer, hvis lysten forsvinder. Men uanset hvilken mulighed det er, så er det noget man kan få hjælp til at få løst. Og det er også vigtigt at skelne mellem, om det er sygdommen, eller alderen der begynder at trykke. For det kan være begge dele. Ofte ser jeg, at man giver sygdommen skylden, men det kan også være alderen. Men det jeg syntes, du skal være opmærksom på i første omgang, det er de symptomer sygdommen giver dig. De kan nemlig alle påvirke din lyst på mange måder.

Jeg vil kort ud fra de symptomer du beskriver du oplever, prøve at forklare hvad det kan være der påvirker dig. Og hvordan.

Når du oplever uro i dine ben. Så kan det være sclerosen der spiller ind, og det kan være optakten til eventuelle kramper. Hvis det er tilfældet, så kan det være medvirkende årsag til, at lysten forsvinder. Hvis kroppen oplever spasmer eller kramper/uro i benene, så kan det være indirekte årsag til at lysten forsvinder, for det kan være nok til at forstyrre lysten.

Når du skriver, at du er træt. Så kan det være en af årsagerne til, at du ikke oplever den samme lyst til sex. Træthed er en af de største lyst dræbere, eller hvad man nu kan kalde det. Lysten kommer nemlig ikke bare af sig selv, der skal ofte arbejdes for den. Både på det bevidste plan og på det ubevidste. Hvis man oplever at være træt, så kan det være årsag til, at man ikke har overskud til at have lyst, og det er en af de vigtigste årsager til, at man vælger seksualiteten fra. Specielt under sygdom. Mange med sclerose oplever at være utrolig trætte. Det kan være både fysisk og psykisk. Og uanset hvilken årsag der er til at du oplever at være træt, så kan det også være det, der er årsag til din nedsatte lyst. Det kan altså både være trætheden og uroen i dine ben, som kan være årsagen til din nedsatte lyst.

Det jeg vil anbefale dig er, at du/I en periode ikke fokuserer så meget på, hvor ofte I har sex/samleje. Men i stedet på fokuserer på, at når I har det, så vil I fokusere på, at I har god kvalitets sex. Ikke bare noget som skal overståes. I kan for en tid prøve at kigge på jeres dagligdag. Er der perioder i løbet af dagen, hvor du har mere energi og overskud, og hvor kroppen føltes bedre? Hvis der er det. Så er det evt. der I kan have sex, (hvis I altså er hjemme/sammen på det tidspunkt).

Hvis det er umuligt for jer at gøre det. Så fokuser på kvaliteten og ikke kvantiteten af det sex I har. Hvis I fokuserer på, at I bør have sex hver anden dag, og alt andet er forkert. Så kan det være endnu en belastning for dig/jer, som gør at det bliver endnu sværere at komme i gang. Hvis I i stedet fokuserer på, at I hver anden dag vil være intime sammen, altså kysser og krammer uden at det nødvendigvis skal ende med sex, så brug den energi I har den enkelte dag til bare at nyde hinanden, Og de dage hvor der er overskud til det, der kan I have sex.

Det der er vigtigst i mine øjne, det er at I formår at snakke om det, at I begge kan få sat ord på det og få forklaret, at det f.eks ikke er fordi du ikke tænder på hende, men at det blot evt. er sygdommen, eller alderen der trykker. Og hun kan få lov til at sige, at det er svært for hende at være i. Så snart man får mulighed for at snakke om tingene og få sat ord på, så bliver det lettere at være i.

Du skriver, at du kan mærke på hende, at hun er frustreret. Måske er det dig, der fornemmer noget forkert ved hende, og går og bliver frustreret på et forkert grundlag, for måske er det kun dig der opfatter det. Omvendt kan hun godt være frustreret, men syntes ikke hun kan få sig til at sige det til dig, da hun vil tage hensyn. Uanset hvad, så er det vigtigt for jer, at få sat ord på det og snakket ordentlig om det, for at I i fællesskab kan finde frem til den bedste løsning for jer begge. Måske går I begge og er frustreret uden grund.

Hvis I har svært ved at finde frem til den helt rigtige løsning for jer. Eller I har brug for mere viden om din sygdoms symptomer, både dem der direkte påvirker din seksualitet og dem som indirekte påvirker din sygdom. så søg hjælp på en af de offentlige sexologiske klinikker, eller ved en af sexologerne i Ry eller Haslev.