Gå til hovedindhold

Medicinsk behandling efter fødsel

Spørgsmål

Jeg har haft Sclerose siden 2010 og får Avonex. Jeg er stoppet med medicin i forbindelse med graviditet og er nu 19. uger gravid. Jeg vil høre, hvad I kan anbefale i forhold til at genopstarte i medicinsk behandling efter fødsel? Jeg har i sin tid fået at vide, at jeg ikke må amme, hvis jeg får Avonex. Men vil det give mening at starte med ny medicin evt. tabletbehandling i stedet? Og i så fald hvor lang tid efter fødsel bør jeg genopstarte medicin? Hvor stor er risikoen for attack efter fødsel? Hvad kan jeg forvente?

Svar

Det er korrekt, at man tidligere anbefalede ophør af interferonbehandling ved graviditet og amning, men observationer af kvinder der blev uplanlagt gravide under interferonbehandling har vist at det er sikkert. Myndighederne har derfor godkendt brug af interferon under graviditet og amning.

Så jeg vil anbefale, at du taler med din scleroselæge om at genopstarte og aftale tidspunkt for opstart. Graviditet i sig selv er en fredelig periode i et scleroseforløb med en lavere risiko for attak, men til gengæld er risikoen øget (til måske ca. dobbelt af normalt) i det første halve år efter fødsel. Det taler for at starte op, så man kan nå at forebygge attakker i den periode. Langt de fleste får dog ikke attak i perioden.