Gå til hovedindhold

Medicinsk cannabis og bilkørsel

Spørgsmål

Min svigerfar har sclerose og er blevet tilbudt Sativex. Han er i arbejde og er derfor nødsaget til at køre bil. Jeg har kontaktet færdselspolitiet som ikke kunne svare på, hvorvidt han må køre bil efter indtag. Jeg kontaktede herefter Sundhedsstyrelsen som fortalte, at den læge som har udskrevet recepten kan kontakte dem, og at der er mulighed for dispensation til kørsel. Pågældende læge kontaktes herefter, men hun ønsker ikke at tage det ansvar, der vil være i forbindelse med dette. Efterfølgende læser jeg her på siden, at du skriver, at man ikke må køre bil ved indtag af Sativex. Er der nogen som helst mulighed for dispensation, eller er det helt umuligt at køre bil i den periode? Hvis det er tilfældet, hvor lang tid skal der så gå, fra man har indtaget Sativex, til man må køre bil?

Svar

Sager vedrørende bilkørsel og medicinsk cannabis ligger hos Styrelsen for Patientsikkerhed, som rådgiver politiet i gældende praksis på området. Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at der er nul-tolerance i forhold til bilkørsel og indtag af cannabisprodukter, dvs. at selv meget små koncentrationer i blodet vil medføre straf i henhold til færdselsloven. De oplyser endvidere, at de ikke er bekendt med eller anbefaler dispensation, men at det i sidste ende er politiet, der træffer beslutningen i den enkelte sag.

Efter indtagelse af medicinsk cannabis vil det kunne måles i blodet i 7-10 dage, men da der er stor forskel på hvordan man udskiller cannabis, vil det hos nogen også tage længere tid.