Gå til hovedindhold

Medicinske svampe som kosttilskud

Spørgsmål

Jeg er blevet anbefalet at tage medicinske svampe som kosttilskud. Jeg har fået tilsendt en undersøgelse fra England fra 10.10 2016 fra Multiple Sclerosis News Today med titlen: GeneFo Webinar explores potential of Mushrooms to help Manage MS by Caroline Henriques. Det ser alt sammen meget professionelt ud, men puha hvor skal man passe på. Er det noget I kender til?

Svar

Jeg har desværre kun været i stand til at finde en kort beskrivelse af det omtalte Webinar, og har derfor ikke haft mulighed for at se det. Jeg kan derfor kun udtale mig om, hvad jeg anser er hovedpunkterne, at svampene pindsvinepigsvamp (Lions Mane) og almindelig ildporesvamp (Willow bracket) skulle være gavnlige i behandlingen af MS.

Hvad angår pindsvinepigsvamp henvises der til et studie, der viser at ekstrakt fra svampen kan øge produktionen af et stof kaldet "Nerve growth Factor", når det tilsættes nerveceller i et laboratorium. Det er interessant da, det er et stof som er essentielt for nydannelse og vedligeholdelsen af nerveceller. Det siger desværre dog ikke noget om, hvorvidt at svampen har nogen effekt på MS. Det åbner blot for muligheden. Når jeg ser på de øvrige studier der er lavet, så har jeg ikke kunne finde noget, hvor der specifikt er fokus på MS. Det tætteste vi kommer, er et studie hvor forskere har set på opheling af nerveskader på rotter, her ser pindsvinepigsvamp ud til at accelerere ophelingen ganske betragteligt. Det er dog igen ikke ensbetydende med, at denne effekt ses hos mennesker, eller at det vil have nogen mærkbar effekt på MS. Derfor kan der på nuværende tidspunkt ikke siges, at pindsvinepigsvamp vil være gavnlig i behandlingen af MS. Til gengæld er der ikke bivirkninger til svampen, så der er ikke noget i vejen for at tage den, og se om man synes den hjælper. En anbefalet dosis vil være en halv teske dagligt. Det kan blandes med kogt vand og drikkes som en slags te. Der er stor forskel på optagelighed af de forskellige produkter på markedet. Et godt tip er derfor at gå efter efter dem, hvor der står "dual extract" på.

Når det kommer til almindelig ildporesvamp, så er det første gang jeg er støt på den svamp, som ellers ikke er særlig kendt eller for den sags skyld særlig velundersøgt. Det er kun et studie fra 2011, der er relevant i forhold til MS. Her er svampen undersøgt i rottemodeller og her fandtes det, at den var lovende til at forhindre progression af MS. Jeg vil dog ikke sætte for meget lid til denne slags dyre-studier, og da det er en mindre kendt svamp, så er den hellere ikke undesøgt særligt grundigt i forhold til eventuelle bivirkninger og interaktioner med medicin. Jeg vil derfor være mere varsom med at afprøve den end pindsvinepigsvamp.