Gå til hovedindhold

Meningitis eller MS

Spørgsmål

Gennem 5-6 år har jeg døjet med forskellige diffuse symptomer efter en meningitis og ansigtslammelse i 2012. Egentlig havde jeg nogle perioder i årene op til, hvor jeg var voldsom træt og faktisk ikke kunne stå ud af sengen, benene ville ikke lystre. Siden meningitis i 2012, har jeg gentagende gange haft voldsomme infektioner i hovedet, og er desuden meget stressfølsom. Generelt har jeg nervesmerter og murenende fornemmelse i hovedet, smerter i nakke-ryg regionen og voldsom træthed. Perioder med svimmelhed, ondt i øjne, sløret syn, mundtørhed, vandladnings problemer, muskel- og ledsmerter, føleforstyrrelser i hovedet samt kognitive problemer og depression.

Seneste MR scanning viste MS 1-2 (lidt usikker på, hvad det betyder), altså der sås flere områder med hvide plaks. Fik af vide at det ikke var ensbetydende med MS-diagnose, hos lægen der ikke helt kendte til mine mange symptomer de sidste 5-6 år. Efter at have læst om MS, syntes jeg, det er klart, at jeg skal have tjekket spinalvæsken. Pt. er det meningen, at jeg skal vente 1 år på næste MR-scanning, kan du råde mig, hvad jeg skal gøre for at komme videre, og om der er andre undersøgelser jeg skal være opmærksom på?

Svar

Jeg kan desværre dårligt udtale mig om din konkrete sag, da jeg ikke har grundigt kendskab til din sygehistorie, neurologisk undersøgelse og resultatet af dine øvrige undersøgelser. Generelt kan jeg sige, at hvis man har haft en sygdom i centralnervesystemet (CNS), f.eks. meningitis, som har efterladt skader, kan det besværliggøre diagnose af andre sygdomme, som f.eks. MS.

Jeg kan forstå, du har en række symptomer, som kan skyldes din tidligere meningitis, men som muligvis også kan have anden årsag. En MR skanning har vist "MS 1-2", hvilket ikke er en beskrivelse man normalt bruger, men kan evt. referere til de fire kriterier man bruger til at beskrive MS plak på MR. Det skal dog nævnes, at man kan få hvide pletter på MR skanning af mange sygdomme, hvor meningitis også kan være en årsag.

Hvis MR resultatet er tvivlsomt, kan man normalt støtte sig til rygmarvsvæskeundersøgelse, men hvis du har haft  meningitis, vil det kunne påvirke resultatet, og undersøgelsen vil miste sin gyldighed i forhold til MS. Dette er nok årsagen til, din neurolog ikke har foreslået, at du skal have foretaget undersøgelsen.

Endelig kan man lave neurofysiologiske undersøgelser, som også kan afsløre MS sygdommen, men dog er meget mindre specifikke, end MR og rygmarvsvæskeundersøgelse.

Væsentligst er nok, om du har haft symptomer, som er karakteristiske for MS og om disse er kommet og gået, fra forskellige steder på kroppen. Dernæst er det også vigtigt at gentage MR skanningen og se om der er kommet nye plak, hvilket kan være afgørende for at stille diagnosen. MR skanningen gentages som regel efter ½ til 1 år og jo længere man venter, desto større er sandsynligheden for, at man finder tegn på sygdommen.

Håber disse oplysninger kan hjælpe dig i dit videre forløb.