Gå til hovedindhold

Midler mod paradentose

Spørgsmål

Jeg fik den grimme besked hos tandlægen, at tandkødslommerne ved nogle tænder er 3-5 mm dybe - og derfor i kategorien med pardentose. Som situationen er vil jeg gerne sætte ind på alle de områder jeg kan, så det ikke forværres. Derfor vil jeg gerne vide, hvorfor man ikke anbefaler at mundskylle - så alle bakterier dræbes. Har hørt om grapefrugt ekstrat (Citridal) som røres ud i vand, og bruges til mundskyl, vil jeg skade mere end gavne ved at bruge dette? Har forstået at årsagen kan være nedsat immunforsvar, som gør det svært for tandkødet selv at bekæmpe bakterierne. Er der noget, jeg kan indtage som vil hjælpe? Hørte tilfældigt et råd om at bruge uparfumeret/neutral håndsæbe en gang dagligt til at børste tænder i, da det skulle være basisk og dræbe bakterierne bedre end almindelig tandpasta. Har du hørt/erfaring med dette? Jeg er panikken for at redde mine tænder, som ellers altid har været sunde og passet godt.

Svar

Panik endelig ikke. En sund tandkødslommer er normalt mellem 1-3 mm dyb. En 4-5 mm tandkødslomme kan godt reduceres, og også holdes sund ved god mundhygiejne. Når en tandkødslomme bliver 4-5 mm dyb, er vi dog ekstra opmærksomme, da det er sværere at holde bunden af lommen ren. Det der er vigtigt er, at der ikke er tegn på betændelse/inflammation, som viser sig ved rødme, hævelse, blødning eller pus. Når en tandkødslomme er blevet 5 mm, er det svært selv at få renset bunden af tandkødslommen, og man skal derfor have tandplejeren/tandlægen til at rense i bunden af lommen. Det er bakterierne i belægningerne/plaken på dine tæner, der giver tandkødsbetændelse/gingivitis og paradentose. Nogen mennesker har af en eller anden grund nedsat immunforsvar overfor dette, og reagerer derfor på den mindste smule belægningerne, og skal derfor være ekstra omhyggelige med mundhygiejnen. Hvilket lyder som om du er.

Min anbefaling til dig er, hyppigere besøg hos din tandplejer/tandlæge, så du få renset dine tænder helt rene også i de fordybede lommer. Samt det bedste du kan få, er gode råd og korrigering af din mundhygiejne. Vi ser ofte patienter, der har god mundhygiejne, men hvor der lige er et hjørne eller en flade, de ikke lige får rengjort, som vi så kan korrigerer.

Jeg har læst, hvad jeg kunne om Citradal, men kan ikke finde nogen undersøgelser med evidens, der viser dets virkning. Jeg kan kun finde en masse anbefalinger, og de lyder meget lovende. Det er alkalisk, så det skal bruges med forsigtighed. Umiddelbart mener jeg ikke, det kan skade. Det samme vedrørende håndsæbe, så det ville jeg ikke udsætte mig selv for.

Jeg går generelt ikke ind for mundskyllemidler, andet i de tilfælde, man ikke kan komme til med en tandbørste. Mundskyllemidler når ikke ned i bunden af tandkødslommerne og har derfor fortrinsvis effekt på den belægning, der sidder over tandkødsranden. De mundskyllemidler der er bakteriereducerende, virker på både de dårlige og de gode bakterier og giver ofte misfarvninger. Ved manuel fjernelse af belægningerne, altså ved børstning og tandtråd får du fjernet belægningerne ned til 3 mm i lommerne.
Fortsæt din gode mundhygiejne og besøg din tandlæge 3 gange årligt.