Gå til hovedindhold

Mild sklerose

Spørgsmål

&#160

Jeg er en 43-årige kvinde som lige har fået diagnosen MS i mild grad - under en meget underlig konsultationsforløb på det sygehus jeg er tilknyttet - og jeg er meget frustreret lige nu.

Jeg har haft føleforstyrrelser fra fødder og op til brystkassen de seneste 3 år, med en individuel varighed på 3-5 måneder (alle gange er det startet med kraftige smerter i det jeg bedst kan betegne som min ) samt 1 gang tunnelsyn på venstre øje og 1 gang nystagmus på højre øje, af 3 måneders varighed hver.

De årlige tilbagevendende føleforstyrrelser i benene og op til brystkassen har jeg vænnet mig til at leve med, men den seneste hændelse med nystagmys og medfølgende "jernhjelm" på hovedet og manglende evne til at læse, forstå og multitaske, skræmmer mig fremadrettet.

Min mand og jeg deltog begge i samtalen på sygehuset. Vi havde begge en underlig opfattelse af selve konultationsforløbet. Lægen vævede frem og tilbage om at de havde fundet betændelsesagtige tilstande i min hjerne og rygmarv. men at mine symptomer kunne være udløst af stress samt at generne ved disse symptomer kunne opfattes værre af enkelte person, end de reelt var set ud fra et klinisk synspunkt.

Prognosen herpå var at alle mine tidligere symptomer, over tid, ville gå i sig selv igen, samt at jeg herefter ikke ville mærke mere til det.

Jeg følte mig mere og mere som en hypokonder der spildte overlægens tid - min mand måtte til sidst spørge lægen direkte om min diagnose var MS eller ej, hvorpå lægen svarede .

Lægen havde tydeligvis travlt og tilbragte det meste af konsultationstid med at "kigge forbi mig", når han talte til mig, hvorfor jeg følte mig mere og mere presset til at afslutte samtalen med lægen, så han kunne komme videre med noget vigtigere end jeg.

Samtalen sluttede med at han gav mig en bog om kost, en pjece til patientskolen og en aftale om at sygehuset senere ville kalde mig ind til 3-månederssamtale.

Nu sidder jeg med flere ubesvarede spørgsmål, som jeg håber I måske kan svare mig på:

Hvor stor chance er der for at MS (i mild grad) bare går i sig selv igen?

Når man har fået stillet diagnosen MS (i mild grad), er det så kronisk eller kan man på et senere tidspunkt blive erklæret rask?

Jeg arbejder indenfor IT-branchen og "lever" af at kunne multitaske og holde mange bolde i luften på én gang. Lægen sagde at hvis jeg fik symptomer på øjeforstyrrelser og manglende evne til at tænke klart, så kunne jeg få en binyrebakkebehandling, som vil afkorte symptomperioden fra 2-3 måneder og ned til kun et par dage.

Men, vil denne ad hoc-behandling både kunne afhjælpe synsforstyrrelser og evne til at tænke klart, indlæring og evnen til at kunne multitaske?

Efter min nystagmus fra november 2008 til januar 2009, har jeg kraftig susen og støj i mine ører og ømme øjne - især sidst på dagen. Er det noget der kan skyldes MS?

Min familie og kollegaer har gjort mig opmærksom på at jeg skal undersøge mine forsikringer angående kritisk sygdom. Jeg bryder mig dog ikke meget om at kontakte forsikringerne, da jeg føler at min henvendelse er ligesom at slå mønt af min diagnose.

Har I nogen gode råd til hvordan jeg skal argere i forhold til mine forsikringer for kritisk sygdom?

Må jeg fortsætte som bloddonor når jeg har MS?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang