Gå til hovedindhold

Miljøfaktorer og MS

Spørgsmål

Jeg har sekundær progressiv sclerose, og har som så mange andre spekuleret på, hvad der egentlig er årsag til min sclerose - har ikke mig bekendt sclerose i familien. I hvor høj grad har man egentlig undersøgt miljøfremmede stoffer som årsag?

På det seneste er der jo kommet en del undersøgelser frem om polyflourerede stoffer. Blandt andet at de er vidt udbredt, og kan påvirke menneskers immunforsvar. Selvfølgelig er det sværere at påvise, at de skulle være årsag til sclerose, end at de hæmmer udviklingen af antistoffer ved vaccination, men alligevel var det måske en mulighed at kæde udbredelsen af polyflourerede stoffer sammen med udbredelsen af sclerose.

For mit eget vedkommende har jeg i årevis dyrket friluftliv, og har i den forbindendelse været udsat for imprægnerede telte, overtøj og meget andet med polyflourerede stoffer. En simpel forklaring på, at flere kvinder har sclerose kunne jo være, at kvinder er mere samvittighedsfulde med at imprægnere sko og andet, og derfor er mere udsat for polyflourerede stoffer?

Svar

Log ind som medlem

Log ind med dit medlemslogin for at få adgang

Log ind

Ikke medlem?

Hvis du giver os din e-mail og telefonnummer, kan du få adgang mod, at du accepterer, at vi kan kontakte dig og fortælle mere om dine muligheder for at støtte scleroseforeningens arbejde

Anmod om adgang