Gå til hovedindhold

Min mand har ændret sig

Spørgsmål

Min mand på 42 år fik MS diagnosen stillet for kun 9 måneder siden. I ca. 1 1/2 år inden diagnosen ændrede han adfærd fra sød, omsorgsfuld, fuld af empati til ondskabsfuld. Vi har været sammen i 22 år, så jeg kender ham ind og ud. Han arbejder som altid og har kun sovende fødder. Han er i behandling, og har også været i Prednisolon behandling i 5 dage i starten af forløbet. Jeg har mistanke om, at han har været syg længe inden diagnosen. Læsioner ses i ryggen og i hjernen. Der er opstået ny læsion i hjernen, den seneste MR scanning har været i 2016.

Vi har 2 børn sammen, og jeg er desværre selv syg og går hjemme. Min mands væremåde og adfærd er så slem, at jeg er ved at kalde det for psykisk terror. Han truer vores ældste barn med tæsk, han kommer med spydige bemærkninger til mig konstant, han har ingen forståelse for mig og min tilstand, og mine tårer berør ham ikke. Hvis vi skal have rugbrød til frokost, og jeg f.eks. ikke skal have noget - skal han smøre til den yngste og sig selv. Det gør han ikke. Han smører til sig selv og sætter sig demonstrativt ved spisebordet, fordi han er vred over, at vi ikke skal have frokost sammen. Hvilket vi aldrig har gjort.

Hvis jeg ligger i sengen pga. min sygdom, så sidder han kun og arbejder ved computeren. Den yngste skal jo både have mad, gøres natklar og hygges med osv. Han opfører sig som om, at det er yderst besværligt for ham. Hvis jeg nævner det for ham, får jeg skæld ud. Begge børn er desværre kommet til mig, og sagt, at de er bange for deres far. Den store har spurgt om, vi ikke kan blive skilt. Han magter ikke at bo her mere med sin far i huset.

Min mand er veltrænet, har tatoveringer og ligner en som man ikke ønsker at blive uvenner med. Han har aldrig nogensinde gjort en flue fortræd. Han er det kærligste menneske, jeg kender. Er højt uddannet og vellidt af alle. Derfor er hans adfærd også meget markant forandret. Det er ikke hele tiden han er sådan men i 1-3 uger, og pludselig er han sig selv igen, og så ud af den blå luft er han ond igen. Han er meget træt, men ellers har han ingen problemer.

1. Kan denne adfærd blive værre? Altså nu er det jo kun 1-3 uger af gangen - kan jeg risikere, at det bliver permentent for altid. Så jeg er gift med en anden mand, end jeg giftede mig med?

2. Jeg overvejer at flytte med børnene - men jeg elsker min mand over alt på hele jorden, hvad gør jeg? Jeg er selv syg og kan ikke holde til det her. Min sygdom blusser op konstant pga. stress og angst.

Svar

Tak for din mail, hvor du fortæller om den svære situation, som du og hele din familie står i. Det lyder som om, at det har været hårdt og med din beskrivelse af jeres hverdag, kan jeg godt forstå, at du synes, at det er svært. Det er meget at skulle blive ved med at håndtere, at din mand har ændret sig så meget og er så svingende. Du beskriver, at du har mange svære følelser omkring, at din mand har ændret sig, og det er helt normalt og meget forståeligt. Jeg tænker derfor, at det er godt, at du har søgt hjælp og skrevet til os, da det må være svært at være dig og kunne overskue og rumme det hele.

Dine spørgsmål handler om nogle af de kognitive og personlighedsmæssige forandringer, som nogle gange kan være en følge af sclerose. Når der, som du beskriver hos din mand, bliver en manglende indlevelse i andre mennesker og til tider grænseløs opførsel, kan det være svært at genkende det menneske, man kendte, og det er rigtig hårdt. Det kan også være rigtig svært at forstå, at det kun er i perioder, at han opfører sig sådan, og at han er som før i andre perioder, hvilket også kan være et billede på, hvordan sclerosen påvirker ham.

Du spørger, om hans adfærd kan blive værre, og det tænker jeg er meget svært at vide. Det er dog rigtig godt, at han stadig kan opføre sig som tidligere, da dette kan være tegn på, at han måske med noget hjælp kan være i stand til at ændre nogle ting i sit liv, så han ikke bliver så aggressiv, som du beskriver. Du spørger også, hvad du skal gøre, og jeg tænker, at der er flere ting, som du kan gøre. Det første kunne være at fortælle resten af familien, at hans adfærd højst sandsynligt er en konsekvens af hans sygdom, når han har det skidt. Dermed kan det blive mere forståeligt og lettere at forholde sig til. Du kan forklare dem, at sclerose nogen gange kan ramme nogle af de områder i hjernen, som styrer vores følelser og adfærd, og det blusser specielt op, når man er presset, stresset eller træt. Det kan betyde, at følelserne og reaktionerne ligger lige under overfladen og kan være umulige at holde tilbage. Du kan også downloade den brochure, som ligger på vores hjemmeside, der hedder: "Kognitive og personlighedsmæssige forandringer ved MS", som giver nogen gode beskrivelser af symptomerne og konsekvenserne af dem. Jeg tænker, at det også vigtigt at skrive til dig, at du og jeres børn selvfølgelig ikke bare skal forstå og finde jer i alting, men at I skal tale om, hvad I kan finde jer i, og hvordan I kan tackle det.

En anden ting som du kan gøre er, at du bliver nødt til at tale med din mand om disse ting i en periode, hvor han har det godt. I kunne få lavet nogen aftaler om, hvordan han kan trække sig, hvis tingene bliver for meget for ham. Det kan også være en mulighed, at han kan få lavet en neuropsykologisk test, der kan hjælpe med at vise, hvor han måske har nogle udfordringer. Jeg tænker også, at det er vigtigt, at du får talt med din mand om dine tanker og følelser i forhold til hele situationen. Du kan måske vise din mand dette svar sammen med din mail, så dette eventuelt kunne være en indgangsvinkel til at komme til at tale sammen om det hele.

Hvis du synes, at det er svært og har brug for mere hjælp til problemerne omkring din mands sclerose, har du også mulighed for at benytte dig af den gratis psykologrådgivning, hvor I kan komme sammen, eller du kan komme alene. Jeg synes, at din beskrivelse af jeres situation tyder på, at det ville være meget relevant for jer at benytte jer af vores psykologhjælp, da det lyder voldsomt for jer alle sammen. Psykologrådgivningens telefon er åben hver dag mellem kl. 11 og 12 på tlf. 36 46 36 46, og her har du som medlem af Scleroseforeningen mulighed for at få samtaler med en af Scleroseforeningens psykologer i dit område. Og du er selvfølgelig til enhver tid velkommen til at maile til os igen.