Gå til hovedindhold
TemaSclerosetræthedSe hele temaet

Min træthed er forværret

Spørgsmål

Jeg er en kvinde, som for 11 år siden fik konstateret sclerose. I dag går jeg meget dårligt, og har også indimellem en tyngende træthed. Det jeg vil spørge om har at gøre med, at jeg igennem de sidste ca. 3 uger har været mere træt, og følt mig skidt tilpas med kvalme. Jeg har ikke følt mig meget syg, har kunnet foretage mig noget indimellem og har ingen feber. Er det symptomer, som kan findes ved sclerose? Og vil disse eventuelle symptomer kunne forsvinde igen?

Svar

Som du selv er inde på, er træthed et meget invaliderende symptom ved MS. Trætheden kan forværres af en række psykiske og fysiske årsager i det daglige, hvor stress og udtrætning er hyppigt, men f.eks. også væskemangel og manglende motion kan forværre trætheden. Infektionssygdomme er imidlertid også en hyppig årsag til forværring af MS træthed, og det er ikke ualmindeligt, at mennesker med MS kan have blærebetændelse eller en anden mildere infektion, som ikke bemærkes, men blot forværrer trætheden og giver sygdomsfølelse samt nedsat funktion. Dette kan også mistolkes som et attak og udredning på MS klinik eller hos egen læge, med undersøgelse af urin og evt. blodprøve, vil afsløre infektionen. MS attakker kan i sjældne tilfælde også blot give sig til kende ved træthed, dog vil MS lægen ved nærmere undersøgelse i de fleste tilfælde også kunne konstatere andre symptomer.

Herfra kan jeg dårligt vurdere, hvad der er årsagen til dine symptomer. Selvom du ikke har feber kan det godt være en infektion, og du bør undersøges af din egen læge for blærebetændelse og evt. få taget blodprøve. Hvis infektion er årsagen, kan den behandles, og din træthed vil således bedres. Hvis prøverne er normale, kan du kontakte din MS klinik med henblik på evt. undersøgelse.