Gå til hovedindhold

Mindre muskelmasse

Spørgsmål

Jeg synes, at min muskelmasse i benene er blevet mindre til trods for, at jeg træner tre gange om ugen og går ture. Kan det skyldes at mine nerver ikke forstår, at vi skal lave muskler, når vi træner eller hvad sker der?

Svar

Det er godt at hører, at du træner 3 x om ugen og går ture. På denne måde kan du vedligeholde og måske oparbejde styrken og muskel massen i benene. Når du har MS fejler dine muskler ikke noget, men det er nervesignalet til musklerne der er påvirket. Dermed vil du formodentlig opleve, at du kan træne, men at du også bliver udtrættet, mens du træner og efter træningen. Når du bliver udtrættet, skal du have tid til at restituere, inden du skal være aktiv igen. Hvor lang tid denne restitution tager er meget individuel.

Hvis du gerne vil forsøge at få mere muskuløse ben, er det vigtigt, at du laver styrketræning. Det skyldes at vores skeletmuskulatur har forskellige muskelfibertyper og populært sagt har vi røde og hvide muskelfibre. De røde muskelfibre har mange blodkar, er tynde og specielt egnede til udholdenhed. De hvide muskelfibre har få blodkar, er tykke og specielt egnede til at udvikle kortvarig eksplosiv kraft. Ca. 40% af vores muskelfibre er røde og ca 60% er hvide. Den præcise sammensætning er genetisk, og dermed noget vi er født med.

Hvis du vil forsøge at få større muskler i benene, skal du træne tungt og eksplosivt. Det er det man gør, når man laver styrketræning. Hvis du styrketræner dine ben, så forsøg at lave 3 x 10 repetitioner med ca ½-1 min pause imellem sættene. Når du går ture kan det også være en god ide at kombinere det med trappegang – HVIS du har kræfter til det. En alternativ øvelse kan være at rejse og sætte sig. Husk at du skal kunne lave øvelserne kontrolleret.

Hvis du er i tvivl om, præcist hvordan og hvor meget du skal træne, vil jeg anbefale dig at konsultere en fysioterapeut og få lavet et trænings program, der passer præcist til dig.